Kritische Indiase journaliste doodgeschoten

Politieagenten bij het huis van Gauri Lankesh.
reuters Politieagenten bij het huis van Gauri Lankesh.
In India is een regeringskritische journaliste doodgeschoten. De 55-jarige Gauri Lankesh werd gisteravond laat aan de toegangsdeur van haar huis in Bengaluru (vroeger Bangalore) van kortbij neergekogeld door onbekenden op een motorfiets. Dat heeft de politiechef van de zuidelijke miljoenenstad laten weten. Er loopt een onderzoek.

Lankesh was de uitgeefster van een lokaal weekblad. Ze had zich in artikels kritisch uitgelaten over de hindoenationalistische regeringspartij BJP en vertegenwoordigers van die partij in de deelstaat Karnataka. De journaliste was vorig jaar voor een dergelijk artikel wegens laster tot zes maanden cel veroordeeld. Onlangs kwam ze op borg vrij.

De moord veroorzaakt vandaag veel commotie in de Indiase media. In New Delhi en Mumbai zijn demonstraties gepland. De hindoenationalisten wordt aangewreven steeds vaker op te treden tegen kritische journalisten en intellectuelen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.