Kritiek op 'Star Wars: The Last Jedi' grotendeels afkomstig van Russische bots en trollen

Mark Hamill als Luke Skywalker in 'Star Wars: The Last Jedi'.
AP Mark Hamill als Luke Skywalker in 'Star Wars: The Last Jedi'.
Meer dan de helft van de negatieve kritiek op ‘Star Wars: The Last Jedi’ is niet afkomstig van fans, maar van Russische trollen en bots. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Morten Bay die beweert dat de kritiek op de film politiek grotendeels gemotiveerd is. 

Hoewel filmcritici bij de release van ‘The Last Jedi’ in december vorig jaar enthousiast waren over de nieuwste Star Wars-prent, leek de rest van de wereld erg verdeeld. Sommigen waren blij met de aanpak van regisseur Rian Johnson en zijn experimentele benadering van het verhaal, andere fans beweerden dat Johnson de Star Wars-traditie op onherstelbare wijze oneer had aangedaan.

Tegenstanders van de film maakten gretig gebruik van sociale media om hun kritiek spuien. Onder andere actrice Kelly Marie Tran, die Rose Tico vertolkte, was het slachtoffer van talloze racistische en seksistische opmerkingen. Ook Rian Johnson werd het slachtoffer van online pesterijen.

Eerder dit jaar stak de Twitteraccount ‘Remake The Last Jedi’ de kop op: die gaf aan de film opnieuw te willen laten maken met een andere regisseur. Uit polls van de Twitteraccount zelf bleek echter dat slechts een kleine minderheid, vijftien procent, effectief te vinden was voor het idee van een remake.

Onderzoek van Twitteraccounts

Morten Bay, onderzoeksmedewerker aan de University of Southern California onderzocht de online reacties op de film en concentreerde zich vooral op de negatieve kritiek. Hij nam meer dan 960 Twitteraccounts onder de loep die rechtstreeks naar regisseur Rian Johnson hadden getweet in de zeven maanden na de release van 'The Last Jedi' op 13 december 2017. 

Hij stelde vast dat 21,9 procent van de Twitteraars een negatieve mening uitten over de film. Nadat hij er de bots, trollen en gebruikers met een volgens hem “duidelijke politieke agenda” uithaalde, daalde dat cijfer tot 10,5 procent. De fans zijn volgens Bay bijgevolg helemaal niet zo teleurgesteld in de film als aanvankelijk werd aangenomen.

Extreemrechtse doeleinden en discriminatie

Van de negatieve commentaren was 50,9 procent “vermoedelijk politiek gemotiveerd of niet eens menselijk”. Vijf procent van de berichten was afkomstig van bots, 16 procent van trollen of sokpoppen (mensen met een valse online-identiteit, waarvan nog eens de helft Russische trollen bleken te zijn) en bijna 30 procent van de gebruikers hadden een politieke motivatie. De man publiceerde ook een lijst van vermoedelijk Russische trollen.

“Bots, trollen/sokpoppen of politieke activisten gebruiken het debat om politieke boodschappen te verspreiden die extreemrechtse doeleinden steunen en de discriminatie van gender, ras of seksualiteit steunen. Een aantal van deze gebruikers schijnen Russische trollen te zijn”, aldus Bay.

De politieke boodschap van deze fans is rechtstreeks in strijd met de waarden die worden voorgesteld in 'The Last Jedi'.

Morten Bay

Politiek gemotiveerd

De onderzoeker vond bewijzen voor “pogingen tot opzettelijke, georganiseerde politieke beïnvloeding onder het mom van ruzies tussen fans”. “Het vermoedelijke doel van deze inspanningen is de toename van de berichtgeving in de media over het conflict tussen de fans, om zo het verhaal over de wijdverspreide verdeeldheid en dysfunctie binnen de Amerikaanse samenleving verder te verspreiden.”

Volgens Bay heeft het Trumptijdperk ook zijn invloed op de Star Wars-fans. “Het verdeelde politieke discours van de onderzochte periode en de maanden in aanloop naar de première hebben deze fans vermoedelijk beïnvloed met een bepaalde politieke boodschap die rechtstreeks in strijd is met de waarden die worden voorgesteld in ‘The Last Jedi’”, aldus Bay.

Regisseur Rian Johnson tweette maandag een link naar Bay’s research. De resultaten komen overeen met zijn persoonlijke bevindingen, merkte hij op.

"Voor de duidelijkheid: dit gaat niet over fans die de film wel of niet goed vinden - ik heb heel veel aangename gesprekken gehad met fans online en offline die zaken wel en niet goed vonden, dat is waar fan zijn allemaal om draait. Dit gaat specifiek om een kwaadaardige vorm van online pesten", verduidelijkte hij in een volgende tweet.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johny deman

  Twitter is waardeloos als sociale media door al de fake accounyd

 • Freddy De Vos

  Last Jedi was AWESOME! En Rogue One was ook zalig! Bedankt Disney op deze filmreeks terug op het juiste pad te brengen. Want episode 1 en 2 waren vrij saai.

 • Jürgen Mouton

  Ja hoor, we geloven het. Tegenwoordig zijn de Russen de oorzaak van alle onheil op de wereld. Iemand vergiftigd? De Russen. Vliegtuig uit de lucht geschoten? De Russen. Hoge benzineprijzen? De Russen. Oma liet een scheet? De Russen. De wagen die niet start? De Russen. Een asteroïde slaat in? De Russen. De opwarming van de aarde? De Russen...

 • David Crokaert

  hier nog zo'n bot die de film maar niks vindt... en dat zonder politieke bijbedoelingen....

 • Jan Jorissen

  Hier is nog wat kritiek van een Russische bot. De nieuwe SW films trekken op niks!