Kritiek op slotverklaring G20-landen: “Zwakste verklaring ooit”

De G20-top vindt plaats in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
AFP De G20-top vindt plaats in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
De G20-top in Buenos Aires, waar de staats- en regeringsleiders van de twintig belangrijkste economieën de voorbije dagen verzamelden, werd zaterdag klassiek afgesloten met een slotverklaring, maar die krijgt kritiek. Door de verdeeldheid op de top blijft het document erg vaag. “Het gaat om de zwakste verklaring ooit”, meent Thomas Bernes, expert bij het Centre for International Governance Innovation. Ook ngo’s reageren scherp.

In het slotdocument lijkt het pleidooi om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te hervormen één van de meest concrete elementen. “Die slaagt er momenteel niet in om zijn doelstellingen te realiseren en er is ruimte voor verbetering”, klinkt het. Onder meer de Verenigde Staten willen een ander WTO.

Het toenemende protectionisme wordt in de slotverklaring dan weer niet veroordeeld -het document heeft het enkel over ‘handelsproblemen’- en ook over klimaat en migratie raakten de wereldleiders het niet eens. 

Wat handel betreft, wilde de Europese Unie onder meer dat er in de tekst expliciet werd opgeroepen tegen protectionisme. Dat haalde de uiteindelijke verklaring niet, omdat de VS alleen akkoord gingen als een alinea werd toegevoegd die stelde dat beschermingsinstrumenten mochten worden ingevoerd om “oneerlijke handelspraktijken” te bestrijden. In die alinea kon China zich dan weer niet vinden.

Over klimaat stelt de VS zich als outsider op. Alle landen behalve de Verenigde Staten scharen zich in de tekst opnieuw achter het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Amerikaans president Donald Trump besliste om de VS terug te trekken uit de deal.

Bij het thema migratie drongen de VS erop aan om geen inhoudelijke verklaringen af te leggen en enkel te verwijzen naar een OESO-rapport en geplande maatregelen onder het komende G20-voorzitterschap van Japan.

“Het is ook choquerend dat in het hele document het begrip ‘sociale ongelijkheid’ niet één keer aan bod komt”, hekelt Oxfam. Volgens de ngo is de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk één van de grootste uitdagingen van het moment. “Het destabiliseert onze samenleving, is economisch onzinnig en bedreigt de democratie”.

Voor Argentinië, dat de top organiseerde, was het al een overwinning dat er een gezamenlijk document kwam. Bij de jongste APEC-top lukte zelfs dat niet, voor het eerst in de geschiedenis. 

De slotverklaring kwam er na ruim 50 uur vergaderen over woordgebruik en formuleringen. “We kunnen allemaal tevreden zijn en onszelf feliciteren dat we belangrijke afspraken hebben gemaakt”, zei Mauricio Macri, president van het voorzittende land Argentinië. 

Bilaterale top

Veeleer dan multilaterale afspraken, werd de G20-top in Buenos Aires gedomineerd door bilaterale ontmoetingen, of het ontbreken van zo’n ontmoetingen zoals in het geval van Trump en Poetin. Oplossingen voor de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne, of het onder druk zetten van Saoedi-Arabië na de moord op Khashoggi kwamen er niet. Over de positieve uitkomst van het handelsoverleg tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld, was bij de publicatie van het slotdocument nog niets bekend.

De volgende G20-top vindt plaats in Osaka in Japan.

Ontmoeting Trump en Poetin

De Amerikaanse president Donald Trump had zaterdagavond een korte ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, in de marge van de G20 in het Argentijnse Buenos Aires. Dat heeft het Witte Huis gezegd. "Zoals gebruikelijk bij multilaterale bijeenkomsten hebben president Trump en de first lady een reeks informele gesprekken met staatsleiders gehad tijdens het diner, onder wie president Poetin", aldus woordvoerster Sarah Sanders.

Trump had de op vrijdag geplande top met Poetin afgezegd wegens het incident van afgelopen weekend waarbij drie Oekraïense marineschepen door Rusland werden tegengehouden in de Krim en de 24 bemanningsleden werden opgepakt.

Russisch president Vladimir Poetin gaf na afloop van de G20-top tijdens een persconferentie te kennen dat “een echte ontmoeting met Donald Trump noodzakelijk” is. “Het is spijtig dat we geen echte ontmoeting hebben kunnen houden”, luidde het. “Ik hoop dat we samen kunnen komen als de Amerikanen er klaar voor zijn.”

Bekijk ook:

Saudische kroonprins krijgt high five van Poetin tijdens G20 in Buenos Aires
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ach, ze hebben eens kunnen tafelen en een woordje kunnen zeggen. Ik geloof niet meer in die topconferenties. Het blijft bij intenties en na tien jaar herbevestigen ze dat nog eens en nadien nog eens. Wat is het kostprijsje trouwens van die zo drukke kalender. van internationale topontmoetingen ?

 • Pieter Martens

  De burgemeester van Waver mis ik op de foto,Charles Michel.

 • Roger Duyssens

  Het is duidelijk dat het protectionisme en het onvriendelijke klimaatbeleid van de US elke duidelijke en progressieve slotverklaring in de weg staat. Als de regering Trump op dit punt geen toegevingen doet zal Poetin ook nooit toegeven in het geschil met Oekraïne. Trump heeft gewonnen hij zei : Amerika (ik) moet terug de grote baas zijn van de hele wereld. Hij is erin geslaagd.

 • André Van der Poorten

  Nadien hebben ze hun voeten nog eens onder tafel gestoken en ..... ze dronken een glas , deden een plas en alles bleef zoals het was !

 • Hubert Van Herck

  Een heel leger stromannen per hoofd, heeft de top maandenlang voorbereid, zodat de heren en dames regeringsleiders zich vol kunnen schrokken en naar voorstellingen kunnen gaan kijken ipv hun wérk te doen. Totaal beneveld zelfs geen deugdelijke tekst meer kunnen maken, keren zij huiswaarts. Was een leuke vakantie dus... volledig politiek aanvaardbaar.