Kritiek op ontmoeting Máxima met Saudische kroonprins: “Zwijgen is medeplichtigheid”

Máxima ontmoette Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan.
CIC Saudi Arabia Máxima ontmoette Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan.
De kritiek zwelt aan op de ontmoeting die koningin Máxima had met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De VN-rapporteur die de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt Máxima van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken.

De koningin sprak de omstreden prins gisteren tijdens de G20-top in Japan. Het gesprek ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saudische journalist Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

“Dat is meer dan teleurstellend”, zegt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard, tegen deze site. “Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid.”

Callamard onderzocht namens de Verenigde Naties de gruwelijke moord op Khashoggi, in het Saudische consulaat in Istanbul eind vorig jaar. Vorige week concludeerde de VN dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat kroonprins Mohammed bin Salman, en andere Saudische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn voor de moord op Khashoggi.

Als je niet spreekt en geen gerechtigheid eist, suggereert het dat je geen zorgen hebt

Agnes Callamard

Oogje dichtknijpen

De journalist, die columnist was bij The Washington Post, werd bij een bezoek aan het consulaat verdoofd en gedood met een plastic zak over zijn hoofd. Zijn lichaam, dat vermoedelijk in stukken werd gezaagd, is nooit teruggevonden.

Callamard vindt het onbegrijpelijk dat Máxima de kwestie niet aan de orde heeft gebracht in haar gesprek met de prins. “Als je niet spreekt en geen gerechtigheid eist, suggereert het dat je geen zorgen hebt. Stilte, een oogje dichtknijpen, een ‘business as usual-aanpak’ richting de steeds agressievere tactieken van te veel autocraten: dat zijn niet de kenmerken van het leiderschap dat we zouden moeten verwachten.’’ Volgens Callamard had Máxima het gesprek moeten aangrijpen om ‘iets te zeggen en te handelen’.

Kabinet op de hoogte

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is het gebruikelijk dat de koningin een gesprek heeft met de gastheer van de volgende G20-top, dat is Saudi-Arabië. “Het gesprek tussen koningin Máxima en prins Mohammed bin Salman is, zoals gebruikelijk bij internationale optredens van leden van het Koninklijk Huis, onder verantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken gevoerd’’, zo meldt de RVD. “Het kabinet was op de hoogte van het gesprek.’’

De ontmoeting had nooit mogen doorgaan, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Wie daarvoor toestemming gaf, “begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming”. De Saudiërs gaan hiermee aan de haal om Mohammed bin Salman voor te stellen als gerespecteerd wereldleider, vreest hij. Ook de partijen GroenLinks en SP zijn kritisch over de ontmoeting.

VN-rapporteur Agnes Callamard vindt het onbegrijpelijk dat Máxima de moord op Khashoggi niet aan de orde heeft gebracht in haar gesprek met de Saudische prins.
AFP VN-rapporteur Agnes Callamard vindt het onbegrijpelijk dat Máxima de moord op Khashoggi niet aan de orde heeft gebracht in haar gesprek met de Saudische prins.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.