Kritiek op 'Macron de eerste' voor zijn State of the Union in Versailles

afp
Het doet allemaal wat monarchistisch, ja zelfs bonapartistisch aan, de manier waarop de nieuwe Franse president Emmanuel Macron aan zijn ambtstermijn begint. Macron, die met zijn partij de absolute macht in het parlement in handen heeft, verzamelt vandaag uitzonderlijke beide kamers in het sjieke paleis van Versailles voor zijn eerste 'State of the Union'.

Met 925 zullen ze vandaag zijn, de senatoren en afgevaardigden die samen het Congres vormen. De twee kamers vergaderen normaal gezien apart en hebben elk hun parlementsgebouw in Parijs, maar voor deze uitzonderlijke gelegenheid komen zij bij elkaar in het kasteel van Versailles, dat in de zeventiende eeuw door de absolutistische vorsten van Frankrijk werd gebouwd.

De twee kamers vergaderen normaal gezien enkel samen om bijvoorbeeld de grondwet te wijzigen, maar sinds 2008 heeft de president van de Republiek ook het voorrecht de parlementsleden bij elkaar te roepen om hen toe te spreken. Dat gebeurde tot nu toe nog maar twee keer: Nicolas Sarkozy gaf in 2009 een toespraak over de economische crisis, en Macrons voorganger François Hollande bracht de parlementariërs in november 2015 bij elkaar na de aanslagen in Parijs.

Ook president Hollande verzamelde in Versailles alle senatoren en parlementsleden. Hij deed dat na de aanslagen in Parijs in november 2015.
getty Ook president Hollande verzamelde in Versailles alle senatoren en parlementsleden. Hij deed dat na de aanslagen in Parijs in november 2015.

Boycot

Emmanuel Macron zal dus om 15 uur vanmiddag de derde president zijn die 'zijn' parlementsleden zal toespreken. 925 - 577 afgevaardigden en 348 senatoren - is trouwens het streefgetal, want nu al hebben verschillende oppositieleden aangekondigd dat ze hun kat zullen sturen omdat ze het niet eens zijn met de werkwijze van de nieuwe president.

Die krijgt namelijk vanuit verschillende hoeken kritiek omdat hij de Franse politiek nogal 'monarchistisch' begint aan te pakken. Vandaar de bijnaam 'Macron de eerste'. Een aanleiding voor de uitzonderlijke bijeenkomst van het Congres is er eigenlijk niet, behalve dan dat Macron er zijn eigen plannen voor de komende vijf jaar uit de doeken zal doen in een 'State of the Union' in Amerikaanse stijl. Zoals zijn woordvoerder het dit weekend uitdrukte: Macron zal "de grote lijnen" uitzetten in een speech van een uur, premier Edouard Philippe mag morgen daarop vertellen hoe die lijnen "in de praktijk worden gebracht".

Onder andere de extreemlinkse fractie van 'La France insoumise' zal deze namiddag niet aanwezig zijn bij het "spektakel". "Emmanuel Macron heeft een drempel overschreden van de farao-achtige dimensie van de presidentiële monarchie", zo drukte fractieleider Jean-Luc Mélenchon het nogal bombastisch uit. Zijn partij zal vanavond in Parijs op de Place de la République een bijeenkomst "voor het volk" organiseren.

Macron ontving in mei Russisch president Poetin al in Versailles.
afp Macron ontving in mei Russisch president Poetin al in Versailles.

Slaafs

Macron beschikt in het parlement over een ruime absolute meerderheid sinds de verkiezingen van vorige maand. De meeste leden van zijn La République en Marche-fractie zijn bovendien nieuwelingen zonder veel politieke ervaring, die hun plek vooral aan Macrons populariteit te danken hebben. Dat voedt bij de oppositie de vrees dat Macron met zijn "slaafse" parlementsleden vooral zijn eigen wil zal doordrukken, zonder rekening te houden met de rest van de Franse samenleving.

Franse media zijn bovendien ontevreden dat de president van de Republiek vandaag wel een "show" zal opvoeren in Versailles, maar dat hij tot nu al elk interview sinds zijn verkiezing in mei heeft geweigerd. Ook zal Macron breken met de traditie om elk jaar op de Franse nationale feestdag, 14 juli, een tv-interview te geven. De reden daarvoor: Macrons gedachtegang is "te complex" om zich in te passen in het "spel van vraag en antwoord" met journalisten.

En dan is er nog de kostprijs van het bijeenroepen van alle parlementsleden vandaag. Die ligt in de honderdduizenden euro's, de schattingen lopen uiteen van 200.000 tot 600.000 euro. Kosten die gemaakt moeten worden voor de inrichting van de zaal, maar vooral voor de ontvangst, beveiliging en het transport van de crème de la crème van de Franse politiek. Geld dat bijvoorbeeld ook naar de opvang van vluchtelingen had kunnen gaan, aldus de groene senatrice Esther Benbassa.

Macron geeft op 14 juli geen traditioneel interview, want zijn gedachtegang is "te complex" om zich in te passen in het "spel van vraag en antwoord" met journalisten

ap