Kritiek op kerstportret Donald en Melania Trump: “Het lijken wel wassen beelden. Je voelt de spanning in de foto”

Het officiële kerstportret van de Trumps.
Photo News Het officiële kerstportret van de Trumps.
Het Witte Huis heeft vorige week het officiële kerstportret van de Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania gedeeld met de wereld. Kort nadat de foto op Twitter verscheen, kreeg het koppel al bakken kritiek over zich heen over de kerstversiering. Daarnaast analyseerden lichaamstaalexperts de foto en ze zijn niet mals voor de Trumps: “Je voelt de spanning in het portret”.  

Melania deelde vorige dinsdag de foto, die werd genomen tijdens het Congressional Ball in de Cross Hall van het Witte Huis, met de wereld. Zij droeg een lange witte jurk en de president droeg een kostuum en had zich uitgedost met een strikje. “Vrolijk kerstfeest vanwege President Donald J. Trump en first lady Melania Trump”, schreef het koppel op Twitter. 

Wassen beelden

Het portret heeft wel een zekere surrealistische kwaliteit. Het lijkt alsof Donald Trump en Melania kartonnen knipsels of wassen beelden van zichzelf zijn. Maar waarom krijgen we het gevoel dat het koppel er zo onecht uitziet? “Dat komt door de manier waarop ze verlicht zijn ten opzichte van de verlichting in de kamer”, legt Emily Rosser van Vogue uit. “Daardoor lijkt het dat ze er een beetje uitspringen.”

Voor het tweede jaar op rij staat de zoon van het paar, Barron, niet mee op de foto. Maar nog opvallender zijn de kerstbomen. Die hangen vol met rode ballen, ook rond de stronken, en wakkerden al een hoop kritiek aan op Twitter. Het personeel van de first lady vertelde dat de rode kerstbomen “symbool staan voor moed en dapperheid”. Toch drijven vele Amerikanen de spot met de versieringen. De first lady trekt zich van die kritiek niets aan: “We leven in de 21ste eeuw en iedereen heeft een verschillende smaak. Ik vind dat ze er fantastisch uitzien.”

Lichaamstaal

Volgens lichaamstaalexpert Patti Wood zegt de foto enorm veel over hun relatie. “Als je gewoon nog maar naar de foto kijkt, voel je de spanningen al”, zo vertelt Patti Wood in het tijdschrift InStyle. “Aan veel dingen zie je dat de affectie, de zorg en het verlangen om samen te zijn ontbreken.”

Wood analyseerde de lichaamstaal van het koppel. Vooral de manier waarop ze elkaars handen vasthouden is opmerkelijk. “Ze houden elkaar heel losjes vast. Haar hand is om de zijne gebogen en hij tilt zijn hand een beetje op. Maar aan de manier waarop hij zijn duim houdt, kan je zien dat hij niet volledig meedoet”, aldus Wood. “Als je goed kijkt, zie je dat zijn duim recht is en naar hem wijst. Normaal zou zijn duim moeten rusten om haar hand heen. Als hij dat zou doen zou hij ook affectie tonen naar Melania toe. Maar dat doet hij dus niet.” 

Vorig jaar verbaasde Melania Trump iedereen nog door een glinsterende zwarte cocktailjurk te dragen. De foto werd toen in dezelfde hal genomen, eveneens zonder hun zoon Barron.  

Het officiële kerstportret van Donald en Melania Trump van vorig jaar.
Photo News Het officiële kerstportret van Donald en Melania Trump van vorig jaar.

Ook Karen Pence, de echtgenote van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, deelde hun officiële kerstportret met de wereld. Hun foto werd begin deze maand gemaakt en ziet er iets natuurlijker uit in vergelijking met die van de Trumps. “We wensen jullie een vrolijk kerstfeest”, luidde het op Twitter. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  het is een kitscherige, gekunstelde foto, helemaal hun stijl. Maar om daar nu een relatie-analyse van hier tot gindsachter aan vast te koppelen, sja, wie zit daar nu op te wachten? Ieder zijn smaak en mogen we aub enkele dagen zonder Trump?

 • Max Illens

  Wat een onzin weeral. Dit is een prachtfoto. Ik laat er een inkaderen en die hang ik op in mijn zitkamer. Beste leider ooit và de westerse wereld.

 • raf peeters

  Als men maar kan afbreken,aan de foto is niks mis.

 • jean pierre Tibermont

  Ik vind dat een mooie foto ik vraag mij af wat daar verkeerd aan is , de pers word met de dag ongeloofwaardiger.

 • Louis Reynders

  Dit is een mooie foto en Melanie straalt klasse uit, van een veel hoger niveau dan de vorige witte huis bewoners.