Kritiek op Farage na Charlottesville: "Jarenlang haat gezaaid en dan niet geloven dat mensen je boodschap opvolgen"

Nigel Farage.
reuters Nigel Farage.
Niet alleen Amerikaans president Donald Trump kreeg zware kritiek voor zijn eerste reactie op het extreemrechtse geweld van zaterdag in Charlottesville. Ook Nigel Farage, de oprichter van de Britse partij UKIP, ondervond de toorn van Twitter nadat hij het geweld in de Amerikaanse stad afkeurde.

"Ik kan niet geloven dat we de nazigroet nog zien in het 21ste-eeuwse Amerika", tweette Farage zaterdag, nadat een demonstratie van neo-nazi's en leden van de Ku Klux Klan was uitgelopen op een extreemrechtse veldslag. Daarbij scandeerden demonstranten racistische leuzen, wapperden ze met nazivlaggen en brachten ze de Hitlergroet.

Anders dan bij Donald Trump, die kritiek kreeg omdat hij het aanvankelijk naliet het extreemrechtse geweld expliciet te veroordelen, konden Twitteraars de openlijke afkeuring van het geweld door Farage niet smaken. 

"Het is niet dat iemand tegen deze idioten heeft gelogen in een poging om ze te radicaliseren in hun vals nationalisme en om racistische agenda's te promoten", reageerde comedyschrijver Technically Ron. En nog: "Fuck this. Je kan niet jarenlang haat en angst zaaien en dan 'niet geloven' dat mensen die boodschap volgen. Fuck you."

Critici maakten al snel een vergelijking tussen Donald Trump en Nigel Farage, die overigens een nauwe band met elkaar hebben. Farages meedogenloze campagne voor de brexit heeft in het Verenigd Koninkrijk een gelijkaardig klimaat van haat gecreëerd als Trump met zijn opruiende retoriek in de VS, zo luidde het. "Jij en Trump verspreiden haat en angst, demoniseren minderheden en nemen geen verantwoordelijkheid voor jullie daden."

Na zijn opmerking over de nazigroet bejubelde de Britse politicus Trumps speech over Charlottesville waarin de president weigerde het extreemrechtse geweld te benoemen. Vandaag, twee dagen na de rellen, heeft Trump dat voor het eerst toch nog gedaan. "We veroordelen op de sterkst mogelijke manier de haat, de intolerantie en het geweld", aldus de president. "Dit heeft geen plaats in de Verenigde Staten."