Kris Peeters sprak met Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi.
AP Aung San Suu Kyi.
Vlaams minister-president Kris Peeters had vandaag in het Aziatische land Myanmar een gesprek met mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi. Peeters maakte haar duidelijk dat Vlaanderen het democratiseringsproces in het land steunt.

Myanmar kreunt nog steeds onder sancties die de internationale gemeenschap uitvaardigde vanwege de mensenrechtenschendingen in het land. Sinds kort is er een voorzichtig democratiseringsproces aan de gang. De militaire dictatuur is - op papier - verdwenen. In april zijn er belangrijke tussentijdse verkiezingen die moeten aantonen of het land de ingeslagen weg verderzet.
 
Aung San Suu Kyi voerde decennialang een strijd voor mensenrechten en democratie in haar land. Ze kreeg er de Nobelprijs van de Vrede voor, maar werd ook jarenlang opgesloten en onder huisarrest geplaatst.
 
Broos en fragiel
"Ik heb van Aung San Suu Kyi begrepen dat het democratiseringsproces veelbelovend, maar nog heel broos en fragiel is. Myanmar staat dan ook voor een cruciale tweesprong. Verdere hervormingen kunnen leiden tot een versoepeling of opheffing van sancties. Ik bracht de boodschap dat Vlaanderen en de Europese Unie de ontwikkelingen in Myanmar van nabij zullen blijven volgen", zegt Peeters na afloop.
 
Peeters peilde bij Aung San Suu Kyi naar de mogelijke expertise die Vlaanderen er kan bieden. De activiste vroeg alvast hulp bij de bouw van een schooltje. Peeters zal die vraag onderzoeken. Absolute topprioriteit is volgens de mensenrechtenactiviste de modernisering van de landbouw. Peeters gaf aan dat Vlaanderen terzake over heel wat expertise beschikt. Tijdens de economische missie die Peeters vorige week in Myanmar leidde, was de landbouwtechnologiesector goed vertenwoordigd. Flanders Investment and Trade zal de toen gelegde contacten nu verder helpen concretiseren.
 
Vlaams symposium
Peeters nodigde Aung San Suu Kyi uit om deel te nemen aan een vredessymposium dat Vlaanderen in november 2013 organiseert, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Andere Nobelprijswinnaars als de Zuid-Afrikaanse Frederik Willem de Klerk en Desmond Tutu hebben hiervoor al toegezegd. San Suu Kyi neemt die vraag alvast in overweging. Ook is ze bereid om een eventueel eredoctoraat aan de KU Leuven te aanvaarden.
 
"Aung San Suu Kyi heeft tijdens haar decennialange strijd nooit haar geloof in de democratie, mensenrechten en fundamentele vrijheden verloren. Bij zulke toewijding past enkel zeer diep respect en grote bewondering. De verkiezingen van april worden een eerste belangrijke test voor de nog jonge democratie in Myanmar, want het huidige democratiseringsproces is nog heel broos en fragiel", besluit Peeters.

BELGA
BELGA
BELGA