Krijgt gouverneur van Californië Trump op de knieën met nieuwe wet voor belastingaangifte?

Gavin Newsom, gouverneur van Californië.
AP Gavin Newsom, gouverneur van Californië.
De gouverneur van Californië heeft vandaag een wet ondertekend die Amerikaanse presidentskandidaten verplicht om hun belastingaangifte van vijf jaren openbaar te maken vooraleer hun naam op het stembiljet mag staan. Met die nieuwe maatregel hopen de Democraten om Trump eindelijk zo ver te krijgen dat hij inkijk verschaft in zijn financiën.

De wet geldt ook voor toekomstige kandidaten voor het gouverneurschap in Californië. Gouverneur Gavin Newsom, een Democraat, gaf naar aanleiding van zijn verkiezing eerder dit jaar zelf al vrijwillig zijn belastingaangifte vrij.

“Dit zijn bijzondere tijden en staten hebben een wettelijke en morele plicht om alles te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om te garanderen dat leiders die de hoogste posities ambiëren aan minimale standaarden voldoen, en om het openbare vertrouwen te herstellen”, zei Newsom in een mededeling over de wet, die eerder deze maand werd goedgekeurd in het Californische parlement en de senaat. “De onthulling die vereist wordt door deze wet zal licht werpen op belangenvermenging, handelen in het eigenbelang, of invloed van binnen- en buitenlandse zakelijke belangen.”

In strijd met grondwet?

Newsoms voorganger, gouverneur Jerry Brown, stelde in 2017 zijn veto tegen een gelijkaardige wet omdat die mogelijk in strijd zou zijn met de Amerikaanse grondwet en een precedent zou scheppen waarbij presidentskandidaten verplicht worden om persoonlijke informatie vrij te geven.

De Grondwet is duidelijk aangaande de vereisten voor iemand die zal aantreden als president en staten kunnen niet zelf bijkomende vereisten toevoegen.

Tim Murtaugh, medewerker Trump-campagne

Die mening is ook Tim Murtaugh, een medewerker van de Trump-campagne toegedaan. De wet is ongrondwettig, zegt hij. Volgens de nieuwe wijziging zouden staten immers bijkomende vereisten kunnen opleggen aan presidentskandidaten, zoals de vrijgave van hun medische gegevens. “De Grondwet is duidelijk aangaande de vereisten voor iemand die zal aantreden als president en staten kunnen niet zelf bijkomende vereisten toevoegen”, aldus Murtaugh. “Bovendien is de wet ook een schending van het recht op vereniging dat beschermd wordt door het Eerste Amendement (van de grondwet), aangezien Californië politieke partijen niet mag zeggen voor welke kandidaten hun leden wel of niet kunnen stemmen tijdens een voorverkiezing.”

De maatregel weerhoudt een kandidaat er niet van om op het stembiljet te staan, zolang hij of zij voldoet aan een eenvoudige vereiste.

Erwin Chemerinsky, professor rechten aan de universiteit van Berkeley

Newsom zegt echter dat hij zich uitvoerig liet informeren en dat de nieuwe wet “absoluut grondwettig” is. In zijn verklaring liet hij citaten opnemen van juridische experts. Onder andere Erwin Chemerinsky, grondwetexpert en professor rechten aan de universiteit van Berkeley, is ervan overtuigd dat de maatregel niet in strijd is met de grondwet. “Het weerhoudt een kandidaat er niet van om op het stembiljet te staan, zolang hij of zij voldoet aan een eenvoudige vereiste die tot doel heeft om cruciale informatie te verschaffen aan de kiezers in Californië.”

“Onder audit”

Donald Trump weigerde tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 om zijn belastingaangifte openbaar te maken en houdt sindsdien halsstarrig voet bij stuk. De president beweert dat hij al jaren geauditeerd wordt door de belastingdienst, iets wat het agentschap bevestigt noch ontkent. De voorbije 40 jaar hebben alle Amerikaanse presidenten sinds Richard Nixon vrijwillig hun belastingaangifte openbaar gemaakt, wat niet bij wet verplicht is.

In mei stuurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een dagvaarding naar de belastingdienst en het ministerie van Financiën om Trumps belastingaangifte van zes jaar openbaar te maken. Op hun eis werd echter niet ingegaan. Minister van Financiën Steve Mnuchin stelde dat hij door het ministerie van Justitie geadviseerd werd dat de eis van de Democraten geen “legitiem wettelijk doel” had. Mnuchin suggereerde dat de zaak uiteindelijk mogelijk door een rechter zou moeten beslecht worden.

Wetswijziging New York

Eerder deze maand ondertekende de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, eveneens een Democraat, een wetswijziging die vereist dat het New Yorkse ministerie van Belastingen en Financiën alle belastingaangiften moet openbaar maken die worden opgevraagd door het Congres.

Trump daagde New York vorige week voor de rechter omwille van de nieuwe wet, die volgens hem enkel werd ingevoerd ter vergelding “van zijn beleid, zijn politieke overtuigingen, zijn recht op vrijheid van meningsuiting, inclusief de meningen die hij verkondigde tijdens zijn campagne in 2016.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  De Amerikaanse Grondwet (niet California) bepaald de qualificatie waar iemand aan moet voldoen om President te worden.

 • Victor Munster

  Onze ministers en volksvertegenwoordigers moeten ook hun belastingsaangifte niet openbaar maken. Ze moeten alleen hun mandaten openbaar maken om belangenvermenging tegen te gaan. Maar je ziet dta ex-politiekers nadat ze stoppen met de politiek het ene vette mandaat na het ander binnen rijven. Waarschijnlijk een uitgestelde beloning voor bewezen diensten. Hetzelfde verhaal bij hoogeplaatste ambtenaren en militairen die op een aankoopdienst gewerkt hebben.

 • jean decroo

  Trump heeft toch duidelijk iets te verbergen .

 • annie dupont

  wat heeft trump te verbergen ????

 • Dimitri Mostrey

  Laat maar komen, denkt Trump. De IRS heeft bijna jaarlijks een uitgebreide audit uitgevoerd zonder boetes als gevolg. Dan kan hij eisen dat alle volksvertegenwoordigers hetzelfde moeten doen. Nanci Pelosi bvb, 200+ million US$. Hoe?