Kreta opgeschrikt door aardbeving van 5.0 op schaal van Richter

ShutterStock
Het Griekse vakantie-eiland Kreta is vanmorgen opgeschrikt door een aardbeving van 5.0 op de schaal van Richter. De beving was volgens getuigen te voelen tot op het naburige eiland Santorini.

De beving gebeurde kort voor 5 uur vanmorgen. Het epicentrum bevond zich in Gazi (een stad in het noorden van Kreta, vlakbij Heraklion), op een diepte van 80 kilometer.


Getuigen melden online hoe ze de aarde enkele seconden lang voelden beven en dat bedden, tafels en spiegels lichtjes schudden. Sommigen zagen ook dat het water in het zwembad licht begon te golven. Volgens sommigen voelde het een beetje “alsof er zware vrachtwagens voorbijreden”. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De afgelopen twee weken vonden in Griekenland nog twee stevige bevingen plaats, nabij de hoofdstad Athene. Op 19 juli ging het om een beving met een magnitude van 5,3, op 28 juli om een beving van 4.2 op de schaal van Richter. 


Griekenland ligt op verschillende geologische breuklijnen, waardoor er wel vaker aardbevingen zijn, meestal zonder slachtoffers. In juli 2017 kwamen op het eiland Kos wel twee mensen om het leven en was er veel schade door een beving van 6,7 op de schaal van Richter.


De laatste zware aardbeving in de regio van Athene vond plaats in 1999. Bij een beving met een magnitude van 5,9 kwamen toen 143 mensen om het leven.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.