Kremlinpartij van Poetin handhaaft (nauwelijks) meerderheid in Moskou

De partij van Vladimir Poetin heeft in de meeste regio’s haar meerderheid gehandhaafd.
EPA De partij van Vladimir Poetin heeft in de meeste regio’s haar meerderheid gehandhaafd.
De pro-Kremlinkandidaten hebben in Moskou bij de lokale verkiezingen van zondag een grote nederlaag geleden. Volgens de voorlopige resultaten verloor de partij Verenigd Rusland die achter president Vladimir Poetin staat, een derde van haar zetels. Het Russische persbureau RIA meldt dat de partij met 26 van de 45 zetels nog wel de meerderheid heeft in de raad.

De onafhankelijke, communistische en liberale kandidaten krijgen de rest van de zetels. De communisten zouden de meeste winst hebben geboekt. Zij stegen van 5 naar 13 of 14 zetels.

“Slimme" verkiezingen 

De verkiezingen waren vooral in de hoofdstad omstreden, omdat tientallen oppositiekandidaten waren uitgesloten van deelname. Dat leidde sinds juli tot grote protesten waarbij duizenden demonstranten werden gearresteerd.

In Moskou riepen prominente oppositieleden die niet als kandidaat werden toegelaten, op tot een “slimme stem”. Kiezers werd gevraagd op iedereen stemmen, behalve op de kandidaten van Verenigd Rusland.

Bij de regionale verkiezingen die werden gehouden in veel delen van Rusland, heeft volgens de centrale verkiezingscommissie de partij Verenigd Rusland haar meerderheid behouden.

Lage opkomst

De regionale en gemeenteraadsverkiezingen werden beschouwd als een belangrijke test voor Poetin en de regerende partij. In totaal mochten 56 miljoen kiezers hun stem uitbrengen - bijna de helft van alle kiezers in Rusland. De opkomst was vaak erg laag. In Moskou was het 21,63 procent, ongeveer hetzelfde als in 2014.

Ook op de Krim werden verkiezingen gehouden. Rusland annexeerde dat Oekraïense schiereiland in 2014, maar dat wordt niet erkend door onder meer de Europese Unie. “Iedereen die op het schiereiland Krim is verkozen en claimt de bevolking van de Krim en Sebastopol te ‘vertegenwoordigen’ zal niet worden erkend als vertegenwoordiger van die gebieden, die Oekraïens zijn”, reageert de EU in een verklaring.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris moerman

  goed zo. de meeste mensen zijn echt blij met de president. hier krijgen wij alleen fake-nieuws. je moet in Rusland de mensen echt zoeken die tegen Poetin zijn.

 • Luc Lepoudre

  Een groot Rusland-bashfeest in de traditionele media in het "Vrije" (?) Westen. Want hier is alles oh! zo perfect. De europeese commissie wordt niet door het volk verkozen. In België maakt een regering het schone weer die van verre geen democratische meerderheid heeft. Gewoon te laf om te erkenen dat Poetin erg populair is in Rusland.

 • Henri Dederen

  21% komt opdagen in Moskou, waar zijn al de slimme kiezers van de oppositie die Navalnij heeft opgeroepen? Is Europa nu opeens terug tevreden met de communistische oppositie die zeker niet Navalnij gezind is? In plaatselijke verkiezingen zijn de Russen niet geinteresseerd zij brengen liever hun zondag elders door. Anders is het gesteld met de presidentsverkiezingen waar bijna 70% komt opdagen en Poetin bijna 80% van de stemmen haalt.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  zo fake als maar kan zijn !

 • Melanie Degucht

  Na de uitsluiting van tientallen kandidaten van de oppositie behaalde de regeringspartij Verenigd Rusland..., verontwaardiging in het nieuws, maar wat doet men hier met het VB?