Kremlin ontkent dat het "pervers en belastend materiaal" over Trump heeft

Rusland heeft geen "compromitterende dossiers" over de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, gezegd. Eerder had CNN gemeld dat Russische inlichtingendiensten belastende en aangebrande informatie over Trump zouden bezitten. Zelf ontkent Trump het bestaan van die info met klem op Twitter. "Een politieke heksenjacht" en "nepnieuws", klinkt het daar.

Omdat hij Barack en Michelle Obama "haat" zou Donald Trump zich in Moskou tot "persvers gedrag" hebben verlaagd, zo blijkt uit een weliswaar niet geverifieerd rapport dat een naar eigen zeggen gepensioneerde Britse spion voor de politieke tegenstanders van Trump schreef.

De vaststellingen zouden gedaan zijn door Russische spionnen die microfoons en camera's in de hotelsuite installeerden. "Fake nieuws, een politieke heksenjacht", zo reageerde Trump al op Twitter. Rusland zou Trump kunnen chanteren met belastende en aangebrande informatie, zo meldt CNN.

Volgens CNN hebben Russische spionnen die belastende info over hem verzameld en werd Trump daarvan op de hoogte gebracht door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die zouden hem vorige week geheime documenten met bewijs hebben getoond, klinkt het.

De informatie zou deels boven water zijn gekomen dankzij een voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst MI6, die tegenwoordig een eigen bedrijf heeft. Hij liet zich door politieke tegenstanders van Trump inhuren om belastende informatie te vinden over hun rivaal.

Buzzfeed

"Seksuele daden"

De voormalige MI6-medewerker heeft een heus dossier samengesteld over de relatie tussen Trump en Rusland. Dat bestaat vooral uit memo's die maandenlang verzameld werden. Vaak zijn ze niet-specifiek en haast onmogelijk te verifiëren, en er staan fouten in het document, maar de insinuaties zijn niet min. De man beweert dat de Russische overheid Trump al jaren "steunt, helpt en cultiveert". Ook zouden ze 'perverse seksuele daden' gedocumenteerd hebben waar Trump bij betrokken was en hem zo chanteren.

Het rapport stelt: "De Russische autoriteiten slaagden erin Trumps obsessies en seksuele perversie uit te buiten om zo belastend materiaal over hem te bekomen. Volgens Bron D huurde Trump de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel, waarvan hij wist dat president en mevrouw Obama (die hij haatte) er hadden verbleven tijdens één van hun officiële bezoeken aan Rusland, en ontwijdde hij het bed waarin ze hadden geslapen door een aantal prostituees in te huren om er in zijn bijzijn op te urineren". Dit zou in 2013 gebeurd zijn.

Trump zou ook hebben deelgenomen aan seksfeesten in Sint Petersburg maar de getuigen daarvan zouden zijn "omgekocht of gedwongen te verdwijnen". Ook wordt beweerd dat Rusland heeft geprobeerd Trump te compromitteren met lucratieve vastgoeddeals, onder meer inzake de Wereldbeker Voetbal van 2018. "Om onbekende redenen ging Trump daar niet op in", stelt het rapport. Het FBI onderzoekt naar verluidt de geloofwaardigheid van de beweringen.

Het dossier zou al even circuleren in politieke en journalistieke kringen, en CNN zou een synopsis in handen gekregen hebben. Daar kwamen ze nu mee naar buiten. Buzzfeed News publiceerde daarop het volledige document, zodat iedereen zelf kan beslissen of ze het geloven of niet. Dat kan u hier lezen.

De Russische autoriteiten slaagden erin Trumps obsessies en seksuele perversie uit te buiten om zo belastend materiaal over hem te bekomen.

Geheim rapport

Rusland: "Volledige vervalsing"

Ook Rusland zelf ontkent de beschuldigingen. Rusland heeft geen "compromitterende dossiers" over de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump, aldus Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. "Een volledige vervalsing", noemt Peskov het. Nog volgens het Kremlin zijn de beschuldigingen bedoeld om de relaties met Washington te ondermijnen.

De Amerikaanse federale recherche FBI zou intussen onderzoek doen naar de geloofwaardigheid en juistheid van de beschuldigingen.

Trump: "Heksenjacht"

Trump zelf kan alvast ook niet lachen met de berichten van CNN. Op Twitter ontkent hij de aantijgingen in alle talen. "Nepnieuws - een totale politieke heksenjacht", blokletterde hij op Twitter.

Later op de dag trok hij in een aantal tweets nog eens fel van leer. "Rusland heeft nooit geprobeerd om druk uit te oefenen op mij. Ik heb niets te maken met Rusland", luidde het in een bericht. Of later nog: "De inlichtingendiensten zouden nooit hebben mogen toelaten dat dit nepnieuws naar het grote publiek 'lekte' (...) Leven we in nazi-Duitsland?", aldus Trump.

De tweets komen er enkele uren voor een langverwachte persconferentie van de president elect in New York, zijn eerste sinds juli 2016.