Kremlin noemt harde politieoptreden tijdens betogingen "gerechtvaardigd"

Russische ordediensten treden op tijdens een protest in Moskou.
AFP Russische ordediensten treden op tijdens een protest in Moskou.
Het Kremlin heeft vandaag het kordate optreden van de ordediensten tijdens de betogingen in Moskou "gerechtvaardigd" genoemd. In de Russische hoofdstad wordt al een maand betoogd voor vrije verkiezingen, en daarbij gebeurden heel wat arrestaties. 

De protesten gaan sinds vier weken elk weekend door in het centrum van Moskou. Volgens de officiële statistieken werden daarbij 2.000 mensen gearresteerd, maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn dat er minstens twee keer zoveel. Onder meer Russisch Kremlin-criticus en oppositieleider, Alexej Navalny, was bij de arrestanten. 

60.000 aanwezigen

Het protest van afgelopen weekend kende met 60.000 aanwezigen de hoogste opkomst sinds de start van de protesten. Aanvankelijk was het protest in tegenstelling tot de vorige toegestaan, maar na verloop van tijd dreef de politie groepen betogers bijeen die naar het Kremlin wilden trekken.

Gerechtvaardigd

"Wij vinden dat de harde acties van de ordetroepen om de rellen te stoppen absoluut gerechtvaardigd waren", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, die daarmee voor het eerst reageerde op de protesten. "We zijn het niet eens met degenen die wat er gebeurt een politieke crisis noemen", zei hij nog.

AP
AP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Houden van illegale betogingen is populair omdat men van tevoren weet dat politie gaat optreden. Zo krijg je sensationele beelden en kom je in het nieuws!

 • Rudy Van Schelvergem

  Ja Pavel Rusland is het meest vredelievende land ter wereld. Hahaha.

 • Pavel Savka

  Niet gesanctioneerde stoet is in belgie ook niet toegelaten. Deze mensen hebben verschillende overtredingen gedaan, dus ik vind persoonlijk dat de regering zijn taak goed uitvoert. Waarom zegt met niets dat de amerikanen de courators van deze opkomst financieren? En dat er een amrikaanse juriste is opgepakt die deze jongeren deregeerde?

 • Jos verelst

  Altijd hetzelfde liedje met die diictatoriale regimes in Rusland, N. Korea, China, Venezuela, Verenigde Staten etc....

 • mark germanus

  Laat de Russen hun eigen problemen oplossen, en zie maar eerst welke problemen jullie in Belgie hebben, je bent nog niet capabel om samen te werken met de winnaars van de verkiezingen,sukkels.Moest dat in Rusland gebeuren zaten jullie allemaal ergens in een goelag voor een jaar of 10, terug een beetje opvoeding krijgen.