Kregen ontsnapte moordenaars hulp van gevangenismedewerkster?

De gevluchte moordenaars die vrijdagnacht ontsnapten uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de staat New York, hebben waarschijnlijk hulp van buitenaf gekregen. "Ze moeten hun werktuigen van buitenaf gekregen hebben, dat is zeker", zo verklaarde de gouverneur van New York, Andrew Cuomo op de nieuwszender CNN. Beide mannen hadden zich met hun zwaar materiaal een weg naar de vrijheid geboord en waren dan door de riolering ontsnapt.

Het is niet duidelijk hoe de boormachine in de Clinton Correction Facility in Dannemora is geraakt. Het apparaat kwam niet uit de strafinstelling zelf, aldus de autoriteiten. De mannen wisten blijkbaar ook wat zich achter hun cellen bevond en waarheen de schachten leidden.

CNN meldt dat een medewerkster van de gevangenis is ondervraagd als mogelijke medeplichtige aan de ontsnapping. In hoeverre de vrouw hulp zou geboden hebben en om welke hulp het dan zou gaan, wilde de bron niet kwijt aan de nieuwssite.

De politie opende zaterdag een klopjacht op de mannen. Tot nu toe zonder resultaat. "We keren iedere steen om. Ze kunnen letterlijk overal zijn'', zei een woordvoerder van de politie gisteren. Het is niet moeilijk om over de nauwelijks bewaakte grens naar Canada te vluchten, maar ook daar wordt naar hen gezocht.

De staat New York looft een beloning van 100.000 dollar (89.988 euro) uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de mannen.

Richard Matt (48) en David Sweat (34) zaten naast elkaar in de gevangenis. De ene had een man doodgeslagen, de andere een politieagent doodgeschoten. De gedetineerden boorden een gat in de muur aan de achterkant van hun cel en kwamen terecht in een intern gangenstelsel. Nadat ze daar doorheen waren gekropen, klommen ze via een riooldeksel naar buiten en namen ze de benen.

De moordenaars lieten een briefje achter met een vrij offensieve tekening van een smiley en de tekst: "Have a nice day!"

De gouverneur van New York Andrew Cuomo heeft tegen de krant New York Times gezegd dat de uitbraak door de autoriteiten wordt gezien als een crisissituatie, "omdat ze in staat zijn om hun misdaden te herhalen''. De politie waarschuwt dat het tweetal erg gevaarlijk is.

Het is de eerste keer in 150 jaar dat er iemand uit de gevangenis weet te ontsnappen.

De gevangen lieten een briefje achter met een vrij offensieve tekening van een smiley en de tekst: have a nice day!
REUTERS De gevangen lieten een briefje achter met een vrij offensieve tekening van een smiley en de tekst: have a nice day!
GETTY
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
GETTY
GETTY
REUTERS
GETTY
GETTY