Krachtmeting tussen Guaido en Maduro draait uit op muzikaal duel aan de grens

De Puerto Ricaanse zanger Luis Fonsi tijdens zijn optreden op  Venezuela Aid Live.
AP De Puerto Ricaanse zanger Luis Fonsi tijdens zijn optreden op Venezuela Aid Live.
 Venezuela heeft de grens met Colombia afgesloten in de westelijke staat Tachira, die grenst aan de Colombiaanse stad Cúcuta. Oppositieleider Juan Guaido is van plan om van daaruit humanitaire hulp het land binnen te loodsen. Guaido legde vandaag het gerechtelijke verbod naast zich neer om het land te verlaten en begaf zich naar de Colombiaanse kant van de grens. 

“Vanwege de serieuze en illegale bedreigingen van de Colombiaanse regering voor de vrede in en de soevereiniteit van Venezuela nam de regering de beslissing om alle bruggen tussen de twee landen in de staat Tachira te sluiten”, tweette de Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez.

Juan Guaido, de zelfverklaarde interim-president van Venezuela, die inmiddels de steun heeft van een vijftigtal landen, beweerde vrijdagavond tegenover de pers dat hij medewerking kreeg van het Venezolaanse leger om de grens over te steken. Aan de andere kant ontmoette hij de Colombiaanse regeringsleider Ivan Duque aan het podium. 

De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido (links) en de Colombiaanse president Ivan Duque (rechts).
EPA De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido (links) en de Colombiaanse president Ivan Duque (rechts).

Enkele tienduizenden mensen woonden het megaconcert bij in Cúcuta. Enkele honderden meters daarvandaan, aan de andere kant van de grens met Venezuela, was een tegenconcert aan de gang, vóór president Nicolas Maduro. De krachtmeting tussen Guaido en Maduro, die herkozen raakte via verkiezingen waarvan de rechtmatigheid omstreden is, is zo uitgedraaid op een muzikaal duel. 

'Venezuela Aid Live' is een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson. Hij verwachtte 250.000 toeschouwers. Roger Waters, de voormalige zanger-bassist van de groep Pink Floyd, spaarde eerder al zijn kritiek op het initiatief niet. Volgens hem wordt het evenement gesteund door de Verenigde Staten, die de socialistische regering in Venezuela ten val wil brengen, en heeft het "niets te maken met humanitaire hulp". 

Honderdduizenden mensen woonden het concert in Colombia bij.
AP Honderdduizenden mensen woonden het concert in Colombia bij.

Op het programma staan verschillende Latijns-Amerikaanse artiesten, zoals Luis Fonsi. Er waren geruchten dat ook grotere namen, zoals de Frans-Spaanse artiest Manu Chao of de Britse muzikant Peter Gabriel, zouden deelnemen. Die berichten bleken vals. 

De stichter van luchtvaartmaatschappij Virgin zegt dat hij via internet 100 miljoen dollar aan giften wil ophalen voor de bevolking Venezuela. Het olierijke land wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis uit de geschiedenis, een gevolg van een falend economisch beleid van Caracas. De VS kondigden ook zware financiële sancties af tegen het land. 

Het publiek voor het concert dat werd georganiseerd door aanhangers van Maduro aan Venezolaanse zijde van de grens.
EPA Het publiek voor het concert dat werd georganiseerd door aanhangers van Maduro aan Venezolaanse zijde van de grens.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Weten die mannen daar nu nog niet dat een land diverse economische bronnen dient te hebben en niet alleen olie ? Een muzikaal duel ? Wat is het volgende ?