Ga naar de mobiele website
^ Top

Krachtigste uitbarsting in jaren op de Zon waargenomen

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Op onze Zon heeft zich vandaag de krachtigste uitbarsting sinds 2006 voorgedaan, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van de Amerikaanse weerdienst NOAA gemeld.

Eerst was er om 11.10 uur Belgische tijd een zonnevlam van de klasse X2.2, waarbij X de zwaarste klasse is. Maar dat was nog klein bier ten opzichte van wat er om 14.02 uur, volgens spaceweatherlive.com vrij onverwacht, gebeurde: een explosie van de klasse X9.33 vanuit de grote zonnevlek AR2673.

De laatste uitbarsting van de klasse X9 was in 2006, weet space.com. Het is ook de zwaarste uitbarsting van de 23ste en 24ste zonnexyclus, aldus het gespecialiseerde spaceweatherlive.com

Röntgen- en ultraviolettestraling van de uitbarsting ioniseerde de bovenste laag van de atmosfeer, met uitvallen van korte golfradio aan de dagzijde van onze planeet, meldde de site spaceweather.com.

Mogelijk ontstond er ook een plasmawolk (CME). Indien dit het geval zou zijn, kunnen sommige aardse lieden beginnen dromen van poollicht.

EPA
EPA1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • wim rooyakkers

    Dat heeft beslist te maken met de opwarming van de aarde,maar ondertussen zitten we nog steeds te wachten op de zure regen die ons zou overspoelen in de jaren 90.

Meld een bug