Koude houdt Europa in zijn greep: tot -22 graden in Duitsland

IJs op het Phoenix-meer in Dortmund.
AP IJs op het Phoenix-meer in Dortmund.
Niet enkel in ons land blijven de sjaals, handschoenen en mutsen de komende dagen noodzakelijke attributen voor wie de buitenlucht wil trotseren. De vriestemperaturen houden ook de rest van Europa in hun greep, met in Duitsland bijvoorbeeld nachttemperaturen tot maar liefst -22 graden Celsius. 

Vooral aan het begin van de volgende week zullen de temperaturen in grote delen van Duitsland niet boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts zal het in de nacht van dinsdag op woensdag in heel Duitsland kouder dan -10 graden worden. De 'warmste' temperaturen worden verwacht in deelstaten als Niedersachsen, Berlijn, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Hessen en Rheinland-Pfalz.

Maar de snijdende noordoostenwind zal voor nog koudere gevoelstemperaturen zorgen in Beieren, waar het in de Alpendalen morgen al tot -20 graden kan aanvoelen. Aan het begin van de week worden dan effectieve nachttemperaturen tot -22 graden verwacht.

Ook in Duitsland grijpt de griep ondertussen om zich heen. De afgelopen week werden er 24.000 nieuwe gevallen geregistreerd, wat het totaal voor dit griepseizoen op 82.000 brengt.

Het Verenigd Koninkrijk verwacht dan weer de koudste winter in vijf jaar, met deze week nieuwe sneeuwbuien en temperaturen tot -8 graden.




34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De vries heeft voordelen : de slakken halen het voor een deel niet meer.

 • Bert Camps

  Aiai, wat kunnen ze overdrijven, vroeger vroor het weken aan een stuk de stenen uit de grond, de bloemen aan de binnenkant van ons slaapkamerraam. Van dubbele beglazing was er toen nog geen sprake. Als de temperatuur nu onder nul zakt is heel het land in rep en roer. Alles beter dan die ellendige regen, nè.

 • patrick van avermaet

  wat is hier in ons landje nu verschil aan,winter,lente zomer en herfst.het is hier toch gans het jaar hetzelfde weer.één klimaat van maken.een belgisch klimaat voor een gans jaar.zien we wel wat komen zal.

 • Danny Holdensrath

  Zeer normale koude winter of winter zonder koude, opwarming vd aarde ! Ik ben te lomp om dat te begrijpen.

 • frans Vullings

  lekker die "global waming"