Kosovaarse president stapt op bij bevestiging aanklacht oorlogsmisdaden

FILE PHOTO: Kosovo's President Hashim Thaci attends an interview with Reuters in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo
REUTERS FILE PHOTO: Kosovo's President Hashim Thaci attends an interview with Reuters in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo
De Kosovaarse president Hashim Thaci zal "onmiddellijk" aftreden als een aanklacht wegens oorlogsmisdaden wordt bevestigd door een formele aanklacht bij het Kosovotribunaal, gevestigd in Den Haag. Dat zei hij vanavond in een toespraak in de hoofdstad Pristina.

"Als de aanklacht wordt bevestigd, zal ik onmiddellijk mijn ontslag indienen als uw president en zal ik deze aanklacht onder ogen zien", zei Thaci in een toespraak voor de natie in Pristina.

De 52-jarige Kosovaarse president en anderen werden vorige week aangeklaagd door de speciale aanklager van de rechtbank wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog met Servië. Volgens de aanklager gaat het om "een reeks misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, met inbegrip van moord, het doen verdwijnen van personen, vervolging en marteling". 

Thaci was in de Kosovo-oorlog eind jaren negentig aanvoerder van het UÇK, een guerillabeweging van etnische Albanezen, die vocht tegen Servië. Volgens de aanklacht zouden Thaci en anderen verantwoordelijk zijn voor bijna 100 moorden. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.