Kosovaarse premier vraagt landgenoten niet te emigreren

AP
Ter gelegenheid van de zevende verjaardag van de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo heeft de premier van het Balkanland zijn landgenoten een hedendaagse versie van de klassieker van Jacques Brel, "Ne me quitte pas", voorgeschoteld. In een toespraak voor het parlement in Pristina riep Isa Mustafa de Kosovaren op in het land te blijven. Het mogelijk grootste armenhuis van Europa, met een desastreuze economische situatie, kent deze winter een massale emigratiegolf.

Ongeveer 40 procent van de 1,8 miljoen Kosovaren leeft in de armoede. Een op de drie Kosovaren is werkloos. Ook (de georganiseerde) misdaad en corruptie tieren er welig. Op een kleine twee maanden tijd onderging Kosovo een exodus van 20.000 mensen, die een betere toekomst zijn gaan zoeken in het buitenland. Vorige donderdag had de Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken, Skender Hyseni, de landen van de Europese Unie gevraagd "clandestiene" Kosovaren in de EU zo snel mogelijk naar hun land van herkomst terug te sturen.

Vorig jaar duurde het maanden eer na verkiezingen een nieuwe regering werd gevormd. Dat kon trouwens pas na een rechterlijke ingreep, die vonniste dat de grootste partij van het land - en ook de meest corrupte - deel van de regering moest uitmaken. De politieke crisis leidde in januari tot gewelddadige betogingen van de oppositie, waarbij tientallen gewonden vielen.

Na zeven jaar heeft een honderdtal landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkend (een onafhankelijkheid gebaseerd op het principe van het recht op zelfbeschikking), waaronder de VS en het merendeel van de EU-landen. Onder andere Servië en Rusland erkennen Kosovo niet (op basis van de territoriale integriteit). Merkwaardig, want in de Oekraïense crisis maken beide kampen gebruik van elkaars argument.

Honderd erkenningen zijn nog steeds onvoldoende voor erkenning als natie door de VN-assemblee, waar een tweederde aantal nodig is. De onafhankelijkheid van Pristina is ook relatief. Het land is een soort EU-protectoraat en heeft vooral zijn belang omdat het de immense Amerikaanse militaire basis Camp Bondsteel huisvest.