Kortsluiting veroorzaakte brand met 64 doden in Rusland

Bij de brand kwamen 64 mensen om he leven, waaronder 41 kinderen. De volkswoede toen bleek dat de veiligheidsnormen waren geschonden, was groot.
REUTERS Bij de brand kwamen 64 mensen om he leven, waaronder 41 kinderen. De volkswoede toen bleek dat de veiligheidsnormen waren geschonden, was groot.
De dodelijke brand vorige maand in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo is veroorzaakt door kortsluiting. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het Russische ministerie voor Noodsituaties, meldt het persbureau RIA.

Door de brand in het winkelcentrum op 25 maart kwamen zeker 64 mensen om het leven, onder wie 41 kinderen. Dat leidde tot grote woede bij de bevolking en het aftreden van de gouverneur van de regio.

Tijdens het onderzoek zijn nog ook schendingen van de veiligheidsnormen naar boven gekomen.

Het winkelcentrum was "zonder de juiste autorisatie" gebouwd, zo maakte de Russische onderzoekscommissie eind vorige maand bekend. Daarom werden twee spilfiguren in de constructie en onderhoud van het gebouw opgepakt.

De directrice van het bedrijf dat eigenaar was van het gebouw zou verschillende keren op de hoogte zijn gebracht dat het gebouw niet voldeed aan de brandveiligheidsnormen, maar heeft nooit actie ondernomen om het probleem te verhelpen.

Eerder werden al vijf mensen opgepakt, onder wie de verantwoordelijke van het winkelcentrum en een bewaker. Ook maakten de speurders al melding van andere ernstige schendingen van de veiligheidsnormen. Onder andere het brandalarm bleek defect te zijn, en de nooduitgangen waren geblokkeerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.