Kortsluiting vermoedelijk oorzaak brand Notre-Dame

De vuurzee op het dak van de Notre-Dame maandagavond.
AP De vuurzee op het dak van de Notre-Dame maandagavond.
De brand in de Notre-Dame is vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting in de elektriciteitsbedrading van de kathedraal. Dat zegt een agent van de Franse politie die anoniem wil blijven donderdag tegen persbureau AP.

Het is niet duidelijk hoe de kortsluiting precies zou zijn ontstaan of waar in de kathedraal. Daarvoor moet eerst meer onderzoek worden verricht in de kerk zelf. Onderzoekers kunnen het imposante gebouw echter nog niet in omdat het nog te onveilig is.

Een team van onderzoekers doet onderzoek naar de brand. Er zijn tot nu toe ongeveer veertig mensen ondervraagd. Al vrij kort na de brand kwam naar buiten dat er waarschijnlijk geen sprake is geweest van brandstichting. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  De ware reden mag misschien niet bekend gemaakt worden. Misschien vreest men te herbeleven wat er gebeurde na de brand in het Reichstag gebouw. Hoeveel arbeiders waren er niet aan het werk die vanuit hun geloofsopvatting een diepe, maar stille haat koesterden tegenover het katholicisme of tegenover andere godsdiensten dan de hunne?

 • Leo Peeters -Duym

  Kortsluiting als oorzaak van brand? Een misvatting, tenzij er geprutst is met de zekeringen, en dan heb je nog je verliesstroomschakelaars. Ik denk dat dit alles in orde was. De meeste branden door elektriciteit zijn het gevolg van slechte contactpunten. Oude, slecht ingeplugde of te los passende stekkers geven vonken af, wat onopgemerkt dagen of maanden kan duren vooraleer er brand uitbreekt. Ikzelf heb het meegemaakt dat een stopcontact precies om die reden uitgebrand is.

 • Gino Denil

  "Kortsluiting" betekent gewoon "laat de verzekering betalen". En wij allemaal mee met verhoogde premies voor de brandverzekeringen.

 • Freddy van Puymbrouck

  Vermoedelijk en dus nog helemaal niet zeker!.

 • Luc LePinson

  Er lopen helemaal geen electriciteitsleidingen onder het dak. Werden jaren geleden verwijderd volgens een restauratie-expert de Franse pers. De restauratiewerken waren ook nog niet begonnen, men was nog de stellingen aan het opbouwen. Dus?