Korte radioactieve piek en zeker 2 doden na ontploffing op Russische legerbasis

Archiefbeeld: de ontploffing is het tweede incident in minder dan een week. Maandag leidde een brand in een munitiedepot in Siberië al tot zware ontploffingen (foto).
AP Archiefbeeld: de ontploffing is het tweede incident in minder dan een week. Maandag leidde een brand in een munitiedepot in Siberië al tot zware ontploffingen (foto).
Bij een explosie op een legerbasis in Nyonoksa, een dorp in het noorden van Rusland, zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Bovendien was er een korte piek in radioactieve waarden, al werd eerst gezegd dat er geen schadelijke chemicaliën waren vrijgekomen bij de ontploffing. Dat meldt het bestuur van de havenstad Severodvinsk

De explosie op het militair terrein voor rakettesten in het noorden van Rusland heeft een “kortstondige verhoging” radioactiviteit veroorzaakt omstreeks om 11.50 uur lokale tijd. Dat meldt het bestuur van de havenstad Severodvinsk. “Die radioactiviteit is nu naar een normaal niveau teruggekeerd”, aldus het stadsbestuur. Volgens het stadsbestuur lag het niveau om 14 uur lokale tijd niet hoger dan 0,11 microsievert per uur, terwijl de wettelijke limiet op 0,6 microsievert per uur ligt. Het stadsbestuur verduidelijkte weliswaar niet tot op welk niveau de radioactiviteit was opgelopen.

Eerder hadden de autoriteiten gemeld dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident.

In de omgeving van de havenstad Severodvinsk ligt een terrein waar raketten voor atoomduikboten getest worden. Het ongeluk gebeurde volgens het defensieministerie bij het testen van een raketmotor. Daarna brak brand uit, meldt het ministerie van Defensie. “In totaal raakten zes personen gewond door de ontploffing. Twee werknemers stierven aan hun verwondingen”, aldus het Russische persbureau Interfax. De gewonden zijn per helikopter naar een ziekenhuis gebracht en worden daar verzorgd. 

Tweede incident 

Het gaat om het tweede incident in minder dan een week in een complex van het Russische leger. Brand in een munitiedepot in Siberië leidde maandag al tot zware ontploffingen. Toen viel zeker één dode en moesten duizenden mensen worden geëvacueerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.