Koran in toiletpot leidt tot explosie van geweld in overvol Duits asielcentrum

Bewoners van het centrum uiten hun ongenoegen over de versheurde koran.
EPA Bewoners van het centrum uiten hun ongenoegen over de versheurde koran.
Bij religieus gemotiveerde rellen in een afgeladen vol vluchtelingencentrum in het Oost-Duitse Suhl zijn minstens 17 gewonden gevallen. De migratieminister van de Duitse deelstaat Thüringen - Dieter Lauinger - sprak vandaag van een poging tot lynchjustitie, nadat een 25-jarige man een aantal bladzijden uit de koran had gescheurd en demonstratief in een toiletpot had gegooid.

Volgens Binnenlandse Zaken werden ook zes politieagenten gewond. Honderdtwintig agenten, paramedici en brandweerlieden werden ingezet om de uitbraak van geweld, waarbij ijzeren staven, stenen, betonblokken en meubels rondvlogen, onder controle te brengen. Verschillende politiewagens en uitrusting van het centrum werden zwaar beschadigd.

De situatie was gisteravond geëscaleerd, maar kalmeerde daags nadien weer. In het eerste opvangcentrum bevinden zich in plaats van de maximaal voorziene 1200 vluchtelingen er nu 1800. Volgens Lauinger werd de uit Afghanistan afkomstige bewoner door andere vluchtelingen aangevallen, onder hen verschillende Syriërs. Hij kon zich naar verluidt redden door zich te verschansen in een wachtlokaal, dat tijdelijk door wel 100 geweldenaars werd belegerd. Hij werd voor zijn eigen bescherming meegenomen. De politie heeft een onderzoek tegen onbekenden ingeleid wegens slagen en verwondingen en openlijke geweldpleging.

"Rode lijn in grote mate overschreden"
Bij de uitbraak van geweld is "een rode lijn in grote mate overschreden", zei de migratieminister. Dat moet consequenties krijgen. De Thüringense minister-president Bodo Ramelov sprak zich op de televisiezender MDR Info uit voor gescheiden vluchtelingenkampen voor de verschillende etnieën om gelijkaardige escalaties te voorkomen. Om de situatie te ontmijnen werden de voorbije dagen al vluchtelingen in drie alternatieve verblijven ondergebracht.

AP
AP
EPA
AP