Koppel spendeert 340.000 euro om pitbull te laten leven

Een Australisch koppel had 340.000 euro veil om hun hond Tango te laten leven. De overheid van Gold Coast beschouwt het dier als een Amerikaanse pitbull en dat ras is daar niet welkom. De poging van Kylie Chivers en John Mokomoko om er een Amerikaanse staffordshire terrier van te maken, mislukte.

Het paar bracht de gemeente Gold Coast dus zelfs voor de rechter, maar die oordeelde dat Tango wel degelijk een Amerikaanse pitbull is. Bij wet moet het beest nu eigenlijk afgemaakt worden wegens gevaarlijk.

Maar Advocaat Bob La Castra wil weten of ook de staat Queensland staffordshire terriers over dezelfde kam scheert als pitbulls. Tot daar definitief uitsluitsel over is, wordt er geen verdere actie ondernomen.

Hond ondergebracht in andere staat
Om de hond te redden heeft de familie Tango vijf jaar geleden al naar een kennel in Tweed Heads in de staat New South Wales gebracht - zo'n 27 kilometer ten zuiden van Gold Coast in de staat Queensland - omdat de hond daar wél als Amerikaanse staffordshire terrier kon worden geregistreerd.

Het vonnis van de rechter kan gevolgen hebben voor duizenden hondeneigenaars, die dachten dat Amerikaanse staffordshire terriers een verschillend ras waren, dat niet onder dezelfde wet viel van gevaarlijke honden.

98-urenweek

In het geval van Tango klopte zijn baasje 98 uren per week om de kosten van de kennel, van het wekelijkse over en weer reizen, van  advocaten, van het bekomen van informatie en van videobewijsmateriaal te kunnen betalen. Mokomoko hielp ook 57 andere hondeneigenaars om via het gerecht hun huisdier te laten heridentificeren. Totale kostplaatje: 340.000 euro. (jv)