Koppel maakt ouders en vrienden wijs dat ze 230 miljoen geërfd hebben, de gevolgen zijn enorm

Stevie-Nia Coombs en haar echtgenoot Ashley.
Kos Stevie-Nia Coombs en haar echtgenoot Ashley.
230 miljoen euro: dat indrukwekkende bedrag hadden Stevie-Nia Coombs en haar echtgenoot Ashley zogezegd geërfd van haar overleden grootvader. Ze beloofden familieleden en vrienden stuk voor stuk een riant deel van de koek, met als gevolg dat ze hun werk opgaven en zich zelfs in de schulden stortten. In werkelijkheid bleek hun mooi verhaaltje helaas één grote leugen. De politie staat echter machteloos omdat het koppel er zelf geen financieel voordeel uit haalde.

Amy Salter is een van de slachtoffers die er met open ogen intuinde. De moeder van vijf kinderen liet zich overhalen om haar job op te geven en voor het 'steenrijke' koppel te gaan werken. Dat het ondertekende contract gebakken lucht was, zou ze pas enkele maanden later ontdekken. Intussen had het hele 'grapje' haar wel al meer dan 17.000 euro gekost. "We snappen niet waarom ze dit gedaan hebben", klinkt het uit haar mond.

Zelfs de ouders van Ashley trapten in de val. Nu ze allebei hun job opgezegd hebben, zitten ze met een schuld van 34.000 euro opgezadeld én dreigen ze hun huis te verliezen. "Iedereen zegt ons nu dat we te hard van stapel gelopen zijn, maar zij heeft het verhaal heel geloofwaardig gebracht", aldus moeder Marion. Michele Stephens kreeg van Stevie-Nia dan weer te horen dat de kosten van haar vruchtbaarheidsbehandeling -28.500 euro- wel geregeld zouden worden. "Ze is een smeerlap. Ik haat dat woord, maar ik kan haar niet anders omschrijven."

Snel verloofd
Stevie-Nia en Ashley hadden elkaar in 2011 leren kennen in een pizzeria en waren binnen de maand al verloofd. Het huwelijk zou de volgende zomer plaatsvinden, maar werd nog vervroegd omdat haar terminale grootvader haar anders niet meer naar het altaar zou kunnen begeleiden. Alweer een leugen, zo zou later blijken. "Die man is niet naar hun trouwfeest geweest, hij heeft zelfs niet eens kanker", vertelt een vroegere vriend.

Opvallend: Ashley werkte net als zijn ouders voor het DVLA (het Engelse agentschap voor rijbewijzen en kentekenbewijzen; nvdr) in Swansea. Amy was een collega van hen, het duurde niet lang vooraleer ook Stevie-Nea hen daar zou vervoegen.

Kopie van wilsbeschikking
Ruim een jaar later kwam die laatste met het verhaal op de proppen dat ze 230 miljoen euro zou erven van haar overleden grootvader. Ze toonde hen zelfs een kopie van wat zijn laatste wilsbeschikking leek te zijn.

Amy en haar echtgenoot James kregen te horen dat ze gratis en voor niets een nieuw huis zouden krijgen. En hun job, die hoefde ook niet meer. Vanaf nu zouden ze voor Goodihoo kunnen werken, een nieuw bedrijf dat Stevie-Nia zou oprichten om evenementen van beroemdheden te organiseren. "Ze hadden champagne mee om het goede nieuws te vieren, wij konden ons geluk niet op", aldus Amy. "Ze zeiden dat we onze ontslagbrief mochten indienen en een nieuw huis konden gaan zoeken. Ons bod voor een woonst was net aanvaard, dit kon niet meer stuk."

"Meer dan een jaar aangesleept"
Eén probleem echter: Goodihoo bleek geen kantoorruimte te hebben en bestond blijkbaar enkel op sociale media. Op een loon bleef het vergeefs wachten. "Die bizarre leugen heeft meer dan een jaar aangesleept", aldus Amy. "Ik ben op die manier 12.500 euro kwijtgespeeld en moest ook nog eens 4.500 euro van familie lenen. Een parkeerboete van 35 euro ging ik betalen als ik eindelijk geld op mijn rekening had. Uiteindelijk is die opgelopen tot bijna 700 euro, degoutant gewoon."

Michele raakte bevriend met de Coombs via de lokale cricketclub. Toen ze aan Stevie-Nia opbiechtte dat ze niet zwanger kon raken, beweerde zij in dezelfde situatie te zitten. "We waren al enkele jaren bevriend toen ze over dat geld van haar opa begon. Ze zei dat ze mijn IVF-behandeling zou betalen en kwam met een cheque van 28.500 euro op de proppen. Alleen werd die nooit ondertekend. Ik moest haar maar laten weten wanneer ik een afspraak had."

"Enorm gekwetst"
Ook zij liet zich overtuigen om haar job op te geven en aan een nieuwe uitdaging te beginnen. "We zochten mooie feestzalen uit en deelden kaartjes uit, maar mijn loon is geen enkele keer gestort geweest. Er was altijd een probleem met de bank en dat sleepte zo maanden aan. Tot mijn man me in juli vorig jaar duidelijk maakte dat het zo niet meer verder kon, ik moest opnieuw gaan werken. We waren duizenden euro's kwijtgespeeld. Ik voel me enorm gekwetst. Ze zei tegen mij dat ze al verschillende keren een kind verloren had, maar nu blijkt dat ze nog nooit zwanger geweest is."

Marion en Simon, de ouders van Ashley.
Facebook Marion en Simon, de ouders van Ashley.

Huis met acht slaapkamers
De ouders van Ashley kregen het mooiste voorstel: ze mochten vervroegd op pensioen, ruim 5,5 miljoen euro incasseren en een huis met acht slaapkamers huren. Prijskaartje: 9.000 euro per maand. "We kregen niet alleen sleutels en veiligheidscodes, maar ook officieel uitziende mails om de overeenkomst af te ronden. Toen we naar het immokantoor gingen, wisten ze daar echter van niets."

Marion en Simon bleven zo met 34.000 euro schulden achter. "Al wie bedrogen werd, kwam naar ons om te vertellen wat hen overkomen is", aldus de vader van Ashley. "In het begin konden we het niet geloven, dit was toch onze zoon? Nu blijven we met alle miserie achter: schulden, bankleningen, autoleningen,... De enige optie die we nog hebben, is ons huis verkopen."

"Ze winnen hier zelf toch niets bij? Waarom hebben ze dit toch allemaal gedaan?", zucht zijn echtgenote.

"Nooit vies geweest van leugen"
India Kift laat weten dat haar nicht nooit vies geweest is van een leugen. "Haar opa leeft trouwens nog. Hij is helemaal niet rijk en woont in een eenvoudig huis."

De moeder van Stevie-Nia moet toegeven dat ze haar dochter al maanden niet meer gezien heeft. "Maar zijn al die mensen nu echt zo goedgelovig en dom? Als iemand me zo'n dingen aanbood, zou ik toch bewijs willen zien. Het enige wat ze nu nog kunnen doen, is openlijk hun excuses aanbieden."

Omdat hun bedrog aan het licht gekomen was, zijn de Coombs vorige maand weggevlucht uit Swansea. Ze vonden intussen een nieuwe job, als huishoud(st)er bij een bankdirecteur in noord-Londen. Ashley pronkte op een foto zelfs in een geleende Porsche, maar aan hun geluk lijkt nu toch een einde te komen. Toen The Sun duidelijk maakte wat er aan de hand was, werden ze op staande voet ontslagen.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Linda De Volder

  Dat verhaal rammelt weer langs alle kanten. Ik geloof er niet veel van. En als er iets van waar is:geef geen geld uit wat je niet hebt. Zo simpel is dat.

 • Renzo De Hond

  Dit lijkt me toch af te spelen in marginale kringen. Die doen altijd al hun geld al op nog voor ze één cent gezien hebben. Hoe dom, goedgelovig en inhalig kun je zijn? Die leugen is natuurlijk ook niet te begrijpen.

 • Joke CH

  Komt ervan als je te inhalig word en teveel wil ..of niet tevreden bent met hetgeen je hebt . EIGEN schuld DIKKE bult.

 • Guy Beeckmans

  Tja als je vrienden hebt alleen voor het geld, gebeuren die dingen he.

 • Patrick Duyck

  Das de hedendaagse tijd alles voor de schone schijn