Koning Filip brengt bezoek aan CERN

BELGA
Koning Filip is vandaag  in het Zwitserse Genève aangekomen voor een werkbezoek aan het CERN, het Europees centrum voor nucleair onderzoek dat aanzien wordt als het grootste onderzoekscentrum ter wereld naar elementaire deeltjes.

"Het is een privilege en eer te worden ontvangen in het CERN, de delegatie van rectoren te vergezellen en al het tot nog toe geleverde werk te zien", zo verklaarde de koning tijdens zijn werkbezoek. De vorst trok daarop 100 meter onder de grond om er de verschillende compartimenten van de Large Hadron Collider (LHC) te bezoeken, de grootste deeltjesversneller ter wereld.

Koning Filip is onder meer in Genève om zich te vergewissen van de Belgische bijdrage aan de werkzaamheden van het CERN.

Lid van de delegatie die de koning vergezelt is François Englert, de Belgische laureaat van de Nobelprijs Fysica 2013 samen met de Brit Peter Higgs voor hun ontdekkingen over higgsboson, het elementaire deeltje dat andere deeltjes massa geeft. Ook staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard, de rectoren en professoren fysica van de Belgische universiteiten (ULB, VUB, UGent, KU Leuven, UMons, Universiteit Antwerpen, Facultés universitaires Saint-Louis en Université de Namur) en vertegenwoordigers van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek zijn aanwezig in Genève.

In het CERN werken bijna 300 Belgen, onder wie 150 fysici. De volgende experimenten zijn gepland voor begin 2015. De LHC zal dan protonen met dubbel zoveel energie als nu tegen mekaar laten knallen. De laatste door de deeltjesversneller geregistreerde gegevens dateren van maart 2013.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA