Komt Trumps grensmuur er of niet? President overweegt tijdelijke ‘shutdown' van Amerikaans Congres bij verzet van Democraten

Voorlopig wordt de grens met de VS afgeschermd met prikkeldraad.
AP Voorlopig wordt de grens met de VS afgeschermd met prikkeldraad.
De afgelopen twee jaar deden leden van het Amerikaanse Congres hun uiterste best om Trump zijn persoonlijk streven naar de financiering van een grensmuur te weren. Ze trachtten hem ervan te overtuigen dat hij daar een politieke prijs voor zou betalen. Intussen is Trump naar eigen zeggen klaar met wachten.

Het Congres heeft nog maar negen dagen om een zorgvuldige schatting te maken van de toekomstige overheidsuitgaven. Voorlopig werd de muur van Trump nog niet in die schatting opgenomen, maar dat zou Amerikaans president Trump graag anders zien. Hij dringt erop aan vijf miljard dollar (zo’n 4,5 miljard euro) extra opzij te zetten voor de constructie van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Een gedeeltelijke ‘shutdown’ van het Congres loert om het hoekje als de verschillende partijen het niet eens raken voordat de deadline verstrijkt.

Dat betekent dat beide partijen de grote kloof tussen de vijf miljard van Trump en de 1,6 miljard dollar, die de Democraten aan de bouw van de muur willen spenderen, zo snel mogelijk moeten dichten. En de president doet er nog graag een schepje bovenop: “Vijf miljard dollar is maar net voldoende voor de bouw van de grensmuur. Voor de beveiliging van die muur heb je nog meer geld nodig.”

Politieke klepper

“Ik doe niets, enkel voor politiek gewin”, aldus Trump in een interview met Amerikaans magazine Politico. “Maar ik kan je wel zeggen dat de muur een absolute klepper zou zijn, politiek gezien.” De president gelooft immers dat zijn muur een groot probleem zal oplossen. Daarbij verwijst hij naar de recente confrontatie aan de zuidelijke grens waarbij migranten afgelopen weekend met stenen naar Amerikaanse grenspolitie gooiden.

Trump zegt vastberaden te zijn waardoor er sprake kan zijn van een gedeeltelijke stopzetting van de overheid. Een akkoord lijkt immers ver weg.

(Lees verder onder de foto)

Het strand in Tijuana.
AP Het strand in Tijuana.

Migrantenkaravaan

Trumps aandringen voor een grensmuur volgt nadat de migrantenkaravaan de grens tussen Mexico en de VS bereikte. Honderden migranten vluchtten voor het geweld en de slechte economische situatie in hun thuisland en trokken samen richting Mexico en de Verenigde Staten. 

Trump treedt echter hard op om illegale asielzoekers te vermijden. Intussen staan er duizenden militairen op wacht. Zo'n 5.000 migranten strandden in grensstad Tijuana waar de migranten een humanitaire crisis ontketenden. 

Bekijk ook: 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joseph vaneygen

  Ik vermoed dat de echte terroristen niet te voet of met honger na een tocht van 1000 of meer km de grenzen benaderen. En wat betekenen enkele duizenden sukkelaars bij de 187 miljoen Amerikanen? Moet je de problematiek niet aanpakken bij de bron zijnde het land van herkomst?

 • dominique castelein

  we moeten hier ook zo'n muur hebben,asap

 • patrick geerinck

  als ze wa draad over hebben wij kunnen die hier ook goed gebruiken.

 • Peter Thys

  5miljard dollar toch wel heel veel geld wetende dat Trump zei dat hij er gratis ging komen betaald door Mexico.Eén van zijn eerste leugens(aléz als president"kandidaat") en als je hem bezig hoort zeker niet de laatste !

 • Christiaan Goethals

  Een muur? Trump gaat hier de fauna treffen, die kennen gewoon geen grenzen. Hopelijk zal dat presidentje rap verdwijnen.