Komt ontknoping Mexicaans studentendrama dichterbij?

Mexicaanse protesten tegen de verdwijning van 43 studenten.
REUTERS Mexicaanse protesten tegen de verdwijning van 43 studenten.
Het stoffelijk overschot van Alexander Mora, een van de 43 studenten die vermist zijn sinds eind september in Mexico, is geïdentificeerd. Dat heeft een familielid van het slachtoffer gezegd. Een laboratorium in Oostenrijk had een DNA-analyse uitgevoerd op de menselijke resten.

Een familielid van Alexander Mora verklaarde dat een team van forensische experts aan de familie heeft bevestigd dat de geïdentificeerde stoffelijke resten van hem zijn. Felipe de la Cruz, de woordvoerder van de ouders van de vermisten, zegt dat hij meer uitleg zal geven over de resultaten op een meeting tijdens een betoging in de Mexicaanse hoofdstad zaterdag.

Het openbaar ministerie geeft geen commentaar. Wel staat er een persconferentie op het programma vanmiddag.

Het is de eerste keer dat de dood van een van de studenten bevestigd is. De studenten verdwenen op 26 september in Iguala in de staat Guerrero. Lokale politieagenten die banden hebben met het drugskartel Guerreros Unidos waren hen te lijf gegaan. Vermoedelijk handelden ze in opdracht van de burgemeester van Iguala.

Bloedbad

Het openbaar ministerie zegt dat verschillende verdachten die in de zaak opgepakt zijn, verklaard hebben dat de politie de studenten aan het kartel heeft overgedragen. De leden van het kartel executeerden hen, verbrandden hun lichamen en gooiden de resten in een rivier.

De politie vond menselijke resten op een afvalhoop en op de oever van een rivier. Die werden overgebracht naar een laboratorium van de universiteit van Innsbruck voor identificatie.

Forensisch experts in Argentinië en Oostenrijk onderzoeken de overblijfselen die zijn gevonden in Mexico. Behalve de asresten zijn er in het land ook een aantal massagraven ontdekt.