Komt hij straks vrij? De enige man die levenslang kreeg voor misdrijf zonder geweld

Jeff Mizanskey, zo heet de 62-jarige 'crimineel' die in de Amerikaanse staat Missouri een levenslange gevangenisstraf uitzit voor een relatief kleine misdaad, zónder mogelijkheid op vervroegde vrijlating. Maar vandaag nu dan toch. Er is na meer dan twintig jaar hoop voor de man die sommige van zijn (achter)kleinkinderen nog nooit zag. Straks verschijnt hij voor de commissie die hem zijn vrijheid kan schenken.

Mizanskey is de enige die ooit levenslang kreeg voor een misdaad zonder geweldpleging. Hij liep in de jaren 80 en 90 drie keer tegen de lamp voor handel in cannabis. Het verdict was ultrazwaar voor dit soort misdrijven: Mizanskey zit al meer dan twintig jaar vast. Velen noemen het een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit en een gigantische onrechtvaardigheid.

Familie en activisten ijveren dan ook al jaren voor de vrijlating van Mizanskey. En eindelijk zien zij een beetje resultaat. Voor het eerst heeft Mizanskey vooruitzicht op een eventuele vervroegde vrijlating. De Democratische gouverneur Jay Nixon weigerde gratie te schenken aan Mizanskey, zoals de bijna 400.000 online sympathisanten en meer dan tweederde van de wetgevers van de staat Missouri eerder dit jaar hadden gevraagd. Maar Nixon liet de veroordeelde in mei wel in aanmerking komen voor vroegtijdige vrijlating. Hij moet vandaag voor een commissie verschijnen waar hij "kan bewijzen dat hij de vrijheid verdient", aldus de gouverneur.

kos
kos

Mizanskey vertelde aan ABC17 over het moment dat hij de beslissing vernam: "Ik zat in mijn cel tv te kijken toen de deur openging. Ik was in shock. Ik wou dat het wat sneller had gekund. Mijn ouders zijn overleden en mijn hele familie is ouder geworden. Ik heb kleinkinderen en achterkleinkinderen, van wie ik sommigen nog nooit heb gezien."

Mizanskey had het vlaggen toen hij in 1993 een derde keer gepakt werd voor bezit van marihuana. "Mijn vader reed met een vriend naar een deal die opgezet was door de politie", zegt zijn zoon Chris op change.org. "De andere veroordeelden van toen zijn inmiddels al jaren vrij, maar mijn vader kreeg een virtuele doodstraf." De hardleerse drughandelaar had zijn laatste kans verbeurd en werd daarom zwaar gestraft.

Té zwaar, volgens de gangbare opinie. "De tijden zijn veranderd in de VS", zegt Chris Mizanskey aan US News. "Overal wordt er nu anders gedacht. Men beseft nu dat het een misdaad zonder slachtoffers was en dat cannabis een drug is die minder schadelijk is dan alcohol." Meer nog: in vier verschillende Amerikaanse staten is marihuana intussen legaal.

Andere tijden

Vandaag verschijnt Mizanskey dus voor de bewuste commissie. Zijn advocaat is optimistisch. "Jawel, al is het nog geen gewonnen zaak. Maar ik denk dat iedereen die het systeem kent, optimistisch is."

Dat de tijden inderdaad veranderd zijn, blijkt ook uit het feit dat president Barack Obama vorige maand nog gratie verleende aan 46 veroordeelden die nog jaren cel voor de boeg hadden wegens niet-gewelddadige drugsfeiten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.