Komt er eindelijk schot in onderhandelingen brexit?

EPA
De kans is reëel dat er vandaag eindelijk vooruitgang wordt geboekt in de brexit-onderhandelingen. De Britse premier Theresa May wordt vanmiddag bij Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier verwacht voor een lunchvergadering. 

Tijdens die bijeenkomst wordt hopelijk een gemeenschappelijke verklaring ondertekend over de vooruitgang die tot nu geboekt werd in de onderhandelingen. Dat moet de deur openzetten voor het starten van de tweede fase van de gesprekken, op de Europese top van 14 en 15 december. Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk heeft May en haar regering tot vandaag de tijd gegeven om constructieve voorstellen te doen over de drie knopen die tijdens de eerste onderhandelingsfase ontward moeten worden: het kostenplaatje van de brexit, de burgerrechten van de EU-onderdanen in het Verenigd Koninkrijk en van de Britten in de EU, en de Ierse grenskwestie.

Het gonsde vorige week van de geruchten dat Brussel en Londen een akkoord gesloten hebben over een brexit-factuur van 45 tot 55 miljard euro. Officieel wordt dat ontkend, maar de Ierse EU-commissaris Phil Hogan liet zich wel ontvallen dat het Britse voorstel "heel dicht" bij de verwachtingen van de EU komt. Britse media zijn ervan overtuigd dat de deal beklonken is.

Harde grens?

Over de burgerrechten zitten Juncker en Barnier vanochtend nog samen met Guy Verhofstadt, die de onderhandelingen volgt voor het Europees Parlement. Het is niet duidelijk of over die burgerrechten een akkoord gevonden is, maar volgens een EU-diplomaat, die zondag geciteerd werd door het Britse persagentschap Reuters, wil de Europese Unie de toegeeflijkheid van de Britten wat betreft het kostenplaatje honoreren met de ondertekening van een gemeenschappelijke verklaring. Verhofstadt schreef vorige week nog in een brief dat er "meer vooruitgang" nodig is en dat de onderhandelaars er over onder meer de positie van het Europees Hof van Justitie na de brexit zelfs op achteruit gegaan zijn.

Als Juncker en May effectief een verklaring de wereld insturen, is het nog maar de vraag wat daar in kan staan over de Ierse grenskwestie. Zoals bekend wil de EU niet weten van een 'harde grens' tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, maar wil Londen in geen geval in de Europese interne markt en de douane-unie blijven. Van een uitzondering voor Noord-Ierland kan voor de regering-May geen sprake zijn. Volgens sommige insiders zou de verklaring de details openlaten en slechts richtlijnen bevatten voor verdere onderhandelingen over de grenskwestie.

Hoe dan ook is het bezoek van May aan Juncker en Barnier bedoeld om de Europese staatshoofden en regeringsleiders er over twee weken van te kunnen overtuigen dat de brexit-gesprekken "voldoende vooruitgang" opgeleverd hebben om naar de tweede fase over te gaan: de onderhandelingen over de toekomstige (handels)relaties tussen de EU en het VK.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kris Verbeek

  Neen, ik heb ondervonden dat de Brexit mensen in feite niet meer achter de Brexit staan omdat ze eindelijk door hebben dat voor de brexit ze zijn voorgelogen. Nu zijn er nog wel Brexit mensen die alles in vraag stellen. Dus: geen Brexit maar wel een zachte brexit die alles naar de maximum kunnen brengen. Incl. de totale zachte brexit.

 • Erik Neyt

  Het zou best kunnen dat May helemaal geen akoorden meer kan maken,in haar thuisland is er immers al een(voorzichtig) proces aan de hand om haar stilaan aan de kant te schuiven.Sommigen in de UK zijn nog steeds in de waan dat men de grenzen kan sluiten,en een handelsakoord met de EU kan onderhandelen,m.a.w. ze willen alle voordelen,zonder de nadelen,als de EU geen zware toegevingen doet,zie ik dit niet goedkomen.

 • Patrick De pauw

  Die Brexit zal er nooit helemaal komen,de reden is omdat de Britten alleen maar af willen van de vreemdelingen,niet van het voordeel in de Europese gemeenschap te zitten!

 • RAY Robaye

  Wat is politiek een rotte boel. Nu gaat Juncker een handje helpen tijdens een lucnh met May. Corrupte Juncker en even corrupte May.