Komst eerste nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuig F-35 eindigt met een domper

ANP
De komst van het eerste nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuig F-35, donderdag in Leeuwarden, is met een domper geëindigd. Het spiksplinternieuwe toestel krijgt een extra inspectiebeurt. De brandweer van de luchtmacht had immers blusschuim, in plaats van gewoon water, gebruikt om het toestel feestelijk te onthalen en dat blusschuim kan roestvorming veroorzaken, zo berichten Nederlandse media.

Op het moment dat de fout werd ontdekt, is het toestel meteen schoongespoeld. Het gevechtsvliegtuig zal nu grondig worden geïnspecteerd. Er komt ook overleg met fabrikant Lockheed Martin. Het is wel nog te vroeg om uit te maken of er schade is. De Nederlandse luchtmacht laat ook weten dat het toestel sowieso niet meteen zou worden ingezet.

Het gaat om de eerste F-35 die permanent in Nederland wordt gestationeerd. Over een dikke drie weken volgt de tweede. Defensie heeft 46 F-35's gekocht als opvolger van de F-16 die veertig jaar dienst heeft gedaan.

epa07962869 The first F-35, also known as the Joint Strike Fighter, lands at Leeuwarden Air Base in Leeuwarden, The Netherlands, 31 October 2019. The Dutch Defence Ministry ordered some 46 JSFs from the American aircraft manufacturer Lockheed Martin. They will eventually replace all obsolete F-16s. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
EPA epa07962869 The first F-35, also known as the Joint Strike Fighter, lands at Leeuwarden Air Base in Leeuwarden, The Netherlands, 31 October 2019. The Dutch Defence Ministry ordered some 46 JSFs from the American aircraft manufacturer Lockheed Martin. They will eventually replace all obsolete F-16s. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Nooit gedacht dat dit toestel kon gaan roesten? Iets uit edelmetalen en aluminium samengesteld en waarvan de body nog.van een coating is voorzien kan hoogsten wat oxidatie laag krijgen...en wat met de zuren regens dan nog??? Ze hebben weer wat gekocht brol met vleugels en wielen.

 • JEAN-PIERRE RIBOT

  Wanner is dat toestel inzetbaar? En wij kopen er 34 stk van voor ongeveer 100 miljoen € voor iets dat geen zeep verdraagt? Beter direct aan de lokale schroothandel leveren ipv alle nog zware bijkomende kosten te doen, en koop Europees (waarom geen Europa first?)

 • Luke Vincke

  Het slechtste vliegtuig voor de hoogste prijs. Dat koopt Europa onder druk van de Amerikanen. Onze burgers moeten met hun belastingsgeld de Amerikaanse economie steunen. Niet alleen de aankoop is schandalig duur, ook het onderhoud zal decennia lang alle budgetten van defensie opslorpen en...de prestaties van onze oude F-16's zijn beter dan deze van de F-35

 • Milan Leysen

  Het zou speciaal zijn als zo een geavanceerd gevechtsvliegtuig niet tegen een beetje Roest kan, ik weet ook dat roest een boeman is maar als de producenten daar niet aan hebben gedacht.

 • LUC DUTS

  Dus de Russen weten wat ze moeten doen.