Komiek (41) op weg naar presidentschap Oekraïne

Huidig president Petro Poroshenko (links) en zijn tegenstander Volodymyr Zelensky.
AFP Huidig president Petro Poroshenko (links) en zijn tegenstander Volodymyr Zelensky.
Oekraïne trekt vandaag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen huidig president Petro Porosjenko en politieke nieuwkomer en acteur Volodymyr Zelensky. Zelensky was de duidelijke winnaar in de eerste ronde. Ook voor de tweede ronde leidt hij afgetekend de dans in de peilingen.

Een overwinning van Zelensky zou opnieuw een verrassende wissel van de macht zijn in het land, dat de afgelopen twee decennia al twee revoluties meemaakte. Porosjenko werd president na de Maidan-revolutie in 2014. Op de revolutie volgden de annexatie van de Krim en de uitbraak van een opstand in het oosten van het land, waarbij bijna 13.000 doden vielen. Moskou wordt ervan beschuldigd de rebellen in Oost-Oekraïne militair te steunen. De vredesakkoorden van Minsk uit 2015 worden nog steeds niet toegepast.

Favoriet

De 41-jarige komiek is de grote favoriet voor de verkiezingen van vandaag. In een recente peiling van het instituut Rating behaalt Zelensky 73 procent van de stemintenties, tegen 27 procent voor Porosjenko. 


Zijn populariteit komt voort uit het ongenoegen van de Oekraïners met de elite, die ze als corrupt en inefficiënt beschouwen. De aanhangers van Zelensky zien in hem een frisse wind in de politiek. Zijn tegenstanders hekelen echter dat hij een onduidelijk programma heeft en politiek onervaren is, wat gevaarlijk is voor een land in oorlog. De acteur wordt ervan beschuldigd een handpop te zijn van de oligarch Igor Kolomojski, een vijand van Porosjenko. Zelensky ontkent dat echter. (lees hieronder verder)

Volodymyr Zelensky.
AFP Volodymyr Zelensky.

De politieke nieuwkomer omringde zich met raadgevers en verzekerde al de pro-Westerse koers van zijn land voort te zetten. Tegelijk wil hij onderhandelingen voeren met Rusland. Hij vermeed electorale bijeenkomsten en beperkte de contacten met kiezers tot stand-upopvoeringen. Hij sprak zich uit in video's op sociale media, in plaats van op de televisie of in de pers.

Fortuin

Zakenman Porosjenko vergaarde zijn fortuin in de snoepindustrie. Hij werd president nadat zijn voorganger Viktor Janoekovitsj naar Rusland vluchtte. Porosjenko beloofde toen om de alom aanwezige corruptie de kop in te drukken en snel een einde te maken aan het gewapende conflict dat in het oosten van het land was uitgebroken. Tijdens zijn ambtstermijn liepen de spanningen met Rusland op. Porosjenko slaagde er wel in de banden met het Westen aan te halen. Ook lanceerde hij grote hervormingen in de energie- en bankensector. Weinig is daarvan echter afgerond geraakt. De corruptie tiert nog welig in het land. (lees hieronder verder)

De Oekraïense president Petro Porosjenko.
epa De Oekraïense president Petro Porosjenko.

Vijf jaar later lijkt zijn achterstand op Zelensky in de eerste ronde en in de peilingen voor de tweede ronde, te wijzen op een mislukking.

Vrijdag om 18 uur Belgische tijd hielden beide kandidaten een debat voor 70.000 toeschouwers in het Olimpiejsky-stadion in Kiev. Porosjenko wou dat debat in het stadion zondag al voeren, maar hij stond toen alleen op het podium. Zelensky had gezegd pas vrijdag, vlak voor de verkiezingen, met Porosjenko te willen debatteren.

Rusland

Kiev en het Westen vrezen dat Rusland zich moeit met de verkiezingen. Porosjenko verzekerde weliswaar dat Oekraïne voldoende capaciteiten heeft om zich daartegen te verweren.

Tijdens de eerste ronde behaalde Zelensky meer dan 30 procent van de stemmen. Porosjenko volgde met 16 procent van de stemmen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Francois Verrijt

    Geubels, er staat voor u hier Belgie nog een mooi betaalde toekomst te wachten. Of zijn onze politiekers niet allemaal een beetje komedianten.

  • chris delanghe

    De politiek met zijn politici zijn vandaag immers geworden tot een hilarische marionetten circusvertoning met veel showgehalte en spektakel... Alles draait rond macht en geld en alles wat daarbij aansluit. Wie er verkozen wordt maakt verder totaal niets uit. De krachten daarachter bepalen toch het wereldgebeuren en daar waar nodig met de nodige "onzichtbare" omwegen.