Kogeltekort: Nederlandse soldaat moet 'pang' zeggen

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezoekt Nederlandse militairen tijdens een oefening van de nieuwe flitsmacht van de NAVO in Polen.
ANP De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezoekt Nederlandse militairen tijdens een oefening van de nieuwe flitsmacht van de NAVO in Polen.
De kogels bij het Nederlandse leger raken op. Door het munitietekort worden schiettrainingen voor militairen die worden uitgezonden geschrapt, meldt RTL Nieuws op basis van een vertrouwelijke e-mail van de Nederlandse defensietop.

Volgens bronnen binnen Defensie moeten militairen die toch willen trainen, noodgedwongen zelf schietgeluiden maken bij het overhalen van de trekker. De tekorten zijn er al jaren, maar zijn nu zo hoog opgelopen dat militairen gefrustreerd raken.

De militaire vakbond VBM spreekt schande van de situatie. "Ook als je geen kogels hebt, moet je wel met je wapen trainen. Dat betekent dat je als militair pang-pang-pang moet roepen. Dat is natuurlijk desastreus voor het moreel van de militair. Je moet dit een professional ook niet willen aandoen", zegt voorzitter Jean Debie.