Kogel is door de kerk: Britten trekken op 12 december naar de stembus voor vervroegde verkiezingen

Johnson kwam gisteren stemmen te kort voor vervroegde verkiezingen. Vandaag probeerde hij het opnieuw, met succes.
EPA Johnson kwam gisteren stemmen te kort voor vervroegde verkiezingen. Vandaag probeerde hij het opnieuw, met succes.
Het Britse Lagerhuis heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 12 december. Een wet in die zin werd vanavond goedgekeurd met de steun van de oppositie. Het was Brits premier Boris Johnson die om nieuwe verkiezingen had gevraagd omdat hij zijn brexit-akkoord met de Europese Unie niet door het parlement kreeg. Johnson hoopt nu versterkt uit de stembusgang te komen en zijn deal daarna toch te kunnen uitvoeren.

De wet die de verkiezingsdatum vastlegt op 12 december werd vanavond goedgekeurd met 438 stemmen voor en 20 stemmen tegen. Normaal gezien is er voor de ontbinding van het parlement een tweederdemeerderheid nodig, maar die haalde de regering gisteren niet. Daarom diende de regering vandaag een speciaal wetsvoorstel in om de datum van de volgende verkiezingen te veranderen. Dat voorstel had slechts een gewone meerderheid nodig, maar kreeg nu dus zelfs wel een tweederdemeerderheid.

Vanmorgen liet ook de grootste oppositiepartij, Labour, al weten dat ze niet meer tegen verkiezingen gekant was, nadat de EU had verzekerd dat ze uitstel had verleend voor de brexit naar ten laatste 31 januari. Labour weigerde eerder akkoord te gaan met verkiezingen uit vrees dat Johnson het Verenigd Koninkrijk toch zonder akkoord uit de EU zou loodsen op 31 oktober.

Amendementen verworpen

Tijdens het debat in het Lagerhuis deze namiddag probeerden parlementsleden van de oppositie om de wet nog te amenderen. Zo wilden verschillende partijen dat ook EU-burgers zouden kunnen meestemmen, net als 16- en 17-jarigen. Amendementen in die zin werden echter niet aanvaard. Een amendement van Labour om de datum te vervroegen naar 9 december, werd wel aanvaard voor het debat, maar door een meerderheid weggestemd.

Omdat veel studenten tijdens de week van maandag 9 december naar hun ouderlijk huis gaan voor de kerstvakantie, wilde Labour de stembusgang aan het begin van die week houden. Studenten zijn namelijk meestal geregistreerd om te stemmen in de plaats waar ze school lopen. Een datum in het begin van de week zou in hun redenering dan ook meer studenten de kans te geven te stemmen.

De Tories hielden het liever op donderdag 12 december, en haalden uiteindelijk hun slag thuis. Volgende week woensdag wordt het parlement ontbonden en kan de campagne echt beginnen.

Even zag het er nog naar uit dat er mogelijk toch helemaal geen verkiezingen zouden komen: Downing Street 10 dreigde ermee het wetsvoorstel weer in te trekken als het parlement de amendementen over stemrecht voor EU-onderdanen en jongeren succesvol zou goedkeuren. Dat gebeurde dus uiteindelijk niet.

Tien partijleden weer toegelaten

Intussen heeft de Conservatieve partij tien parlementsleden die ze eerder uit de partij had gezet, weer toegelaten. De tien werden enkele weken geleden samen met elf anderen aan de kant geschoven omdat ze tegen de wil van de regering in hadden gestemd om een harde brexit te vermijden. Tien van hen, onder wie Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill, besloten naar de fractie terug te keren.

Enkele andere vooraanstaande rebellen, zoals Dominic Grieve, Oliver Letwin, Ken Clarke en Philip Hammond, blijven vooralsnog als onafhankelijke zetelen in het parlement. 

AP

Uitstel bevestigd

De grootste oppositiepartij Labour was tot nog toe minder happig op vervroegde verkiezingen, maar partijleider Jeremy Corbyn kondigde deze middag aan toch vervroegde verkiezingen te steunen. Hij stelde in een verklaring dat voorlopig voldaan is aan zijn eis dat een brexit zonder deal van tafel moet zijn. “We hebben van de Europese Unie gehoord dat uitstel van het artikel 50 tot 31 januari is bevestigd, dus voor de komende drie maanden is onze voorwaarde vervuld. We zullen nu de meest ambitieuze en radicale campagne voor echte verandering lanceren die dit land ooit heeft gezien”, klonk het in een statement.

Johnson kon ook rekenen op steun van de antibrexitpartijen Liberal Democrats en Scottish National Party (SNP). Zij hadden duidelijk gemaakt het voorstel onder voorwaarden te kunnen steunen. Beide oppositiepartijen hopen door nieuwe verkiezingen op extra zetels in het parlement om een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap te forceren.

Labour-leider Jeremy Corbyn steunt nu toch nieuwe verkiezingen.
EPA Labour-leider Jeremy Corbyn steunt nu toch nieuwe verkiezingen.

Tusk vraagt Londen geen tijd te verspillen

De brexitdatum is dus opgeschoven naar 31 januari 2020, al kunnen de Britten er ook uit van zodra het brexitakkoord in Groot-Brittannië en in het Europees parlement geratificeerd is. Gisteren al hadden de ambassadeurs van de 27 lidstaten ingestemd met het verzoek, vandaag werd die beslissing via een schriftelijke procedure geofficialiseerd.

De EU27 heeft het uitstel formeel goedgekeurd. Het is misschien het laatste. Maak alstublieft optimaal gebruik van deze tijd”, tweette afscheidnemend Europees president Donald Tusk. “Ik wil ook afscheid nemen, omdat mijn missie hier ten einde loopt. Ik zal de vingers gekruist houden”, aldus nog Tusk die duidelijk hoopt op een goede afloop. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Boris zal nooit genoeg stemmen halen met zijn partij dus hij zal een coalitie nodig hebben. En die vind hij niet bij Labour, SNP enLib Dems. De DUP staat niet te springen om Boris te steunen. En de Brexit parti wil van geen harde Brexit weten. Dus hij kan mss de grootste worden maar de kans is groot dat hij geen meerderheid kan vormen.

 • Paul Philippaerts

  Dat zijn we tot 12/12 van dat onozel circus af. Hopelijk gaat het vk nu eens op een andere partij dan die van die twee circusclowns. Hopelijk loopt een derde er mee heen.

 • Roger Cooks

  En dan kan het circus van vooraf aan herbeginnen..

 • marcel de baerdemaeker

  Boris ga ervoor, al ben ik links tot en met, maar de oproerkraaiers van de democraten verdienen niet in dit parlement te zitten. Hetzelfde geld trouwens ook voor de VS

 • PETER PERMENTIER

  Hier in dit land komen we ook in zulke toestanden zodanig dat alle trado's een grote partij wordt om hun zitje in de federale te behouden, dus verkiezingen is volks verlakkerij, en dat daar zo druk kan worden over gedaan, ons land wordt al lang door het partij bestuur gekontroleerd Dus de volgende verkiezingen zullen ook geen ander uitzicht geven als we heden te dagen mogen aanschouwen