Koerdische milities in Syrië lijken gehoor te geven aan voorwaarden en trekken zich terug uit grensregio

Turkse inval in Syrië

SDF-strijders maken zich op om zich terug te trekken, terwijl een Russisch legervoertuig voorbij rijdt.
AFP SDF-strijders maken zich op om zich terug te trekken, terwijl een Russisch legervoertuig voorbij rijdt.
De Koerdische milities in Syrië zijn zich vandaag beginnen terug te trekken uit een gebied aan de grens met Turkije, zo wordt meegedeeld door oorlogswaarnemers. De Syrische Koerden lijken daarmee gehoor te geven aan de voorwaarden in het Turks-Russische akkoord over een verlenging van het staakt-het-vuren.

In verschillende grensdorpen hebben eenheden van de Democratische Syrische Strijdkrachten (SDF), een door Koerden geleide militie, zich al teruggetrokken, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Verwacht wordt dat de militieleden zich ook op andere plaatsen zullen terugtrekken.

Nieuwe posities

De militie SDF zegt dat haar strijders zich "hergroeperen" op nieuwe posities, verder weg van de Turkse grens. Ze worden vervangen door soldaten van het Syrische leger, zo wordt nog meegedeeld. De militie wil op die manier "een einde maken aan het bloedvergieten en de inwoners van de regio beschermen tegen Turkse aanvallen".

Akkoord

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hadden dinsdag een akkoord bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Erdogan had de strijders van de Koerdische milities toen 150 uur extra de tijd gegeven om een grensgebied met een breedte van 30 km te verlaten. 

"Als de terroristen zich na die termijn van 150 uur niet terugtrekken, dan zullen we zelf de controle overnemen en hen verjagen", benadrukte Erdogan gisteren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • lars vandenberge

    De turken krijgen zomaar de oppervlakte van Vlaanderen kado. Wat volgt? Cyprus? Armenië?

  • Roger Geens

    En wat gaat die Turk doen als de Syrische troepen die strook gaan bezetten ? Dan krijgt Putin een probleem .In het Noorden van Syrië verblijven nog steeds V.S. " Special Forces " en in het Zuiden houden Israëlische troepen ook een "oogje " op de situatie in Syrië net zoals ze de Hezbollah in Libanon nauwgezet in het oog houden .Het is daar nog steeds niet duidelijk ?

  • Peter Verbeeck

    Haha een terrorist die overal terroristen ziet!