Koerdische milities “bevriezen” operaties tegen terreurgroep IS

Leden van de SDF bij de Noord-Syrische stad Hasakeh.
AFP Leden van de SDF bij de Noord-Syrische stad Hasakeh.
Leider Mazloem Abdi van de door Koerdische strijders gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft vandaag de "bevriezing" aangekondigd van de operaties tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die sinds haar nederlaag in maart tot een clandestiene organisatie is gemuteerd.

"Wij hebben al onze activiteiten tegen Daesh (het Arabische acroniem voor IS) bevroren", zei Abdi in een tv-vraaggesprek met de Koerdische zender Ronahi. De SDF zullen zich tevreden stellen met "defensieve" operaties tegenover IS.

Turkije voert momenteel een offensief in de door Koerden gecontroleerde gebieden in het noorden van Syrië. De Europese Unie meent dat het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders de hele regio destabiliseert. Ook wordt gevreesd dat het militaire geweld aan Islamitische Staat (IS) ruimte kan bieden om zich opnieuw te versterken.


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ook nog zijn bezorgdheid uitgedrukt over “het risico op uitzwermen” van de jihadisten die ter plaatse in Koerdische kampen gevangen gehouden worden. 
“We zijn allemaal akkoord over het gevaar van een heropleving van Islamitische Staat”, zei een westerse diplomaat die anoniem wilde blijven.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Die sancties van de VS betekenen niets. De wederzijdse handel tussen Turkije en de VS is 21 miljard. De export alleen van Turkije naar de 28 landen van de Europese Unie is goed voor 77 miljard. De EU kan dus wel degelijk meer doen om druk uit te oefenen. Maar laat zijn principes varen omwille van eigenbelang. Minderheden als Koerden, Christenen en Yezidi's werden nooit vervolgd door Assad, integendeel. Wat niet van Erdogan gezegd kan worden.

 • Lisette Theunis

  Verhofstadt en zijn vrienden staan vandaag met hun mond vol tanden. Waarschijnlijk zijn ze hun laatste druivena an het plukken op hunToscaans domein.

 • Piet Dooremont

  Het is duidelijk dat Europa zijn tanden moeten laten zien en samen met de VS Turkije zware economische sancties opleggen zodat eindelijk de ogen van een groter deel van de Turken opengaan en gaan inzien dat Erdogan een krankzinnige dictator is, die het Nationalisme misbruikt voor eigen gewin en om het gedachtegoed uit zijn zijn zwaar verstoorde persoonlijkheid op te dringen met een zware humanitaire crisis als gevolg. Hij schuwt daarbij geen leugens zoals door de PKK gelijk te stellen aan de YPG

 • luc caels

  Bezorgdheid uitgedrukt. Is dat alles bangerikken. Actie ondernemen, stuur manschappen.

 • hasan altug

  Kom maar af Jens we zullen u met open armen ontvangen. Jullie hebben hier schrik van IS nog thans heeft België volgens mijn weet geen grens met Syrië. Het is dank zij Turkije dat er hier geen of bijna geen Syriërs zijn. YPG of SDG is gelijk aan PKK en PKK is een terroristische beweging die in Turkije zeer actief is geweest maar na zijn nederlaag in Turkije trekt hij zich terug naar Syrië en Irak en probeert zich te verschuilen in een andere naam zoals SDG.