Koerden slaan naar eigen zeggen Turks offensief in noorden van Syrië af

Rook boven Ras al-Ain, Syrië.
REUTERS Rook boven Ras al-Ain, Syrië.
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de militaire coalitie onder leiding van de Koerden, hebben een poging van de Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten afgeslagen om de noordelijke stad Ain Issa binnen te dringen. Dat zeggen Turkse bronnen.

Turkije lanceerde gisteren een militair offensief in het noorden van Syrië met luchtbombardementen en artillerievuur. Daarna stuurden ze grondtroepen. De inval gebeurde na de beslissing van de Verenigde Staten om hun Syrisch-Koerdische bondgenoten te laten vallen.

De SDF, de belangrijkste bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS, controleren een strook in het noordoosten van Syrië. De SDF-troepen slaagden erin om "de opmarcherende troepen te stoppen en verliezen toe te brengen in hun rangen", klinkt het.

Turkse troepen beschoten nadien de buitenwijken van Ain Issa, op amper 35 kilometer van de stad Tall Abyad. Die stad, in het noorden van de provincie Raqqa, is waar Koerdische troepen militanten van IS verjaagden in juni 2015.

“Menselijke schilden”

Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die informatie deelt over de burgeroorlog in Syrië, zei dat Turkse troepen en hun bondgenoten woensdagnacht geen vooruitgang hebben geboekt. Ze slaagden er niet in om een van de grote steden in het gebied te veroveren. 

De bewoners die Tall Abyad ontvlucht zijn, getuigden tegenover het Duitse nieuwsagentschap dpa dat Koerdische troepen sommige burgers verboden om de stad te verlaten. "Ze willen hen gebruiken als menselijke schilden", zegt een burger die anoniem wou blijven. 
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Munise Turkmen

  Spraakloos mensen toch. Herman zou. Jij niet. Veel slaan. Willen krijgen van Duitse mannen. Wat jullie allemaal spreken zijn onzin. We hebben recht om ons grenzen beschermen waarom doet erdogan alleen de grenzen van. Syrië. Iran Irak waarom niet. Griekenland. Bulgarije. Maar alleen het gevaar. Is van pkk. Een is strijders. Ze zijn. Dikke vette. Terreurgroepen.

 • Karel Wary

  De enigen die nu de Koerden kunnen helpen zijn de Russen aangezien Amerika en Europa niets kunnen/willen doen. Zou Poetin de moed hebben?

 • Erik Neyt

  Als de US(Trump)zijn fout niet rechtzet,gaan de koerden verplcht zijn steun te zoeken bij Iran,Assad,en Rusland,dus de US word al zeker een grote verliezer dan.Turkye is aan iets begonnen waarvan ze nog heel veel spijt zouden kunnen krijgen.

 • Walter Sillis

  Hoog tijd dat we die turken uit de NATO smijten, en zeker niet in de EU opnemen.

 • Verstappen Martine

  Ik hoop dat de Koerden het Turkse leger een flinke pandoering kunnen toebrengen. Die egotripper heeft dringend een lesje nodig.