Koerden luiden noodklok over massale exodus van buitenlandse strijders uit laatste IS-bolwerk

Mannen die ervan verdacht worden IS-strijder te zijn, wachten op hun ondervraging door Syrische strijdkrachten.
AFP Mannen die ervan verdacht worden IS-strijder te zijn, wachten op hun ondervraging door Syrische strijdkrachten.
De door de Verenigde Staten gesteunde Syrische strijdkrachten luiden de noodklok over de toeloop van buitenlanders uit het 'kalifaat'. Zij roepen de buitenlandse regeringen op de verantwoordelijkheid voor hun burgers te nemen.

De door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben sinds woensdag bijna 5.000 mannen, vrouwen en kinderen uit de laatste jihadistische enclave Baghouz geëvacueerd. Het gaat onder anderen om Europeanen, Irakezen en onderdanen uit vroegere Sovjetrepublieken.

“De aantallen buitenlandse strijders en hun verwanten die wij vasthouden stijgen drastisch", aldus het hoofd buitenlandse betrekkingen van de Koerden. “Onze huidige infrastructuur kan de massale toestroom niet aan."
De Koerden in Syrië hebben herhaaldelijk een beroep gedaan op het buitenland om hun burgers te repatriëren, maar de meeste landen zijn terughoudend om de jihadisten en hun familieleden naar huis te laten terugkeren vanwege de veiligheidsproblemen.

Bekijk ook:
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Vaneigens

  Politiek kent maar 1 ding: verkiezingen. Dus politiek, wil je verkozen worden, los het probleem DAAR op en niet hier. Zorg dat ze niet meer KUNNEN terugkeren. Dan geraak je verkozen.

 • Guido Verbist

  Wat een groot respect voor de Kourden die het niet bij theater houden, maar iets ondernemen dat tot resultaat leidt. Wat er later moet gebeuren kan men over redetwisten,eerst dat geweld stoppen en dan zien we wel.

 • Gerry Cle

  Laat ze maar vrij. Volgens sommige politici zijn ze ons probleem niet meer en kunnen ze ons toch niets maken. Ze ginder laten lopen is zogezegd beter voor onze veiligheid dan ze hier berechten en opsluiten.

 • marinozzi franco

  Europa moet Syrië en Irak financieel steunen en gevangenissen bouwen en ze daar opsluiten , wreedheden hebben ze daar gepleegd .

 • luc verriest

  De Koerden zullen nog een beetje geduld moeten hebben, in de meeste Europese landen woeden er nog disputen over hoe dit probleem aan te pakken. De EU is dus alweer hopeloos verdeeld over het probleem, en zullen dus nog een pak conferenties en vergaderingen volgen, om dan alweer tot een draak van een onwerkbaar compromis te komen in december. We weten wel nog niet van welk jaar.

Video