Koerden fopten Nederlandse jihadist met sexy nep IS-vrouw

Jihadist Mohammed G.
facebook Jihadist Mohammed G.
Een groep Koerdische activisten heeft een beruchte Nederlandse jihadist, Mohamed G. uit Maastricht, in de val gelokt door zich op Twitter voor te doen als een sexy Britse IS-sympathisante die naar het kalifaat wilde uitreizen. G. werd daarop gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten.

Dat gebeurde nadat de Nederlandse jihadist de – niet bestaande – vrouw wilde ontmoeten in Rome, waarna beiden zouden doorreizen naar IS-gebied in Syrië. Dit meldt de Arabische zender Al Aan TV na een interview met een van de Koerden, die in Nederland woont. Het incident speelde zich af in 2015.

Het door de Koerden verzonnen Twitterprofiel was de perfecte match voor Mohamed G., die zelf een Iraaks-Koerdische achtergrond heeft. De vrouw had genoeg van al die ongelovigen om zich heen en droomde van een leven in het IS-kalifaat. Precies wat G. ook wilde. Nadat Mohamed G. via Twitter was benaderd door het nepaccount, hapte de jihadist uit Maastricht direct. Maandenlang hadden beiden contact met elkaar. Eerst aarzelend, daarna uitbundiger. De Nederlander was actief op Twitter onder de naam Salahaddin al Kurdi.

Sexy foto

Vanzelfsprekend droeg de vrouw op publieke foto’s een boerka. Maar privé was dat even anders. Via het nep-account stuurden de Koerden aan Mohamed G. een foto van een wulpse vrouw zonder boerka in een weinig verhullend jurkje met tijgerpatroon. De jihadist uit Maastricht reageerde enthousiast op de foto. In een privéboodschap schreef hij: “Wauw, dat is zeer zeker mooi. Jouw schoonheid maakt mijn hart gelukkig.” Mohamed G. sloot z’n bericht af met een hartje.

Twitter Harald Doornbos

Kort daarna stuurde hij een foto terug van zichzelf. Eronder schrijft hij: “Sorry voor m’n gezicht, maar ik heb slechts enkele uren geslapen in de laatste 65 uur.” Daarna stelde Mohamed G. voor aan de vrouw om elkaar te ontmoeten in Rome, waarna ze gezamenlijk via Turkije konden doorreizen naar IS-gebied in Syrië. Daar aangekomen zouden ze trouwen, aldus G.

Arrestatie in Rome

Er werd een datum gekozen. G. meldde dat hij inmiddels een ticket had gekocht. Om twintig over tien ’s avonds zou hij arriveren in Rome. De vrouw zou daar dan ook zijn, zo meldden de Koerden. Mohamed G. had nog steeds geen idee dat hij werd beetgenomen.

Ondertussen lichtten de Koerden de Nederlandse autoriteiten in. Een teleurgestelde Mohamed G. werd gearresteerd voordat hij naar Syrië kon uitreizen. G. werd sowieso al enige tijd in de gaten gehouden door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Twitter Harald Doornbos

Dubbele moord

Na twee jaar gevangenisstraf voor zijn poging tot uitreizen, van 2015 tot 2017, kwam Mohamed G. weer vrij. In 2018 werd hij opnieuw in Nederland gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie nadat zijn naam opdook in een onderzoek naar de dubbele moord op een bejaard echtpaar in Zuid-Afrika door een stel jihadisten. De Nederlander zou de Zuid-Afrikaanse verdachten kennen en na de moord hebben geprobeerd met de creditcardgegevens van de vermoorde vrouw bitcoins te kopen. Mohamed G. zit op dit moment nog vast, de zaak tegen hem loopt nog.

In 2013 moest G. ook al voor de rechter verschijnen, toen ook al voor een jihadistische verdenking.  Ook toen probeerde hij naar het strijdgebied te vertrekken, maar werd hij van tevoren aangehouden. De rechtbank oordeelde toen nog dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Hij zelf stelde dat hij was bezeten door een ‘djinn', een geest. 

Twitter Harald Doornbos3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Benny Van den broeck

    Mooi werk van de autoriteiten !

  • Nadia Slootmaekers

    Zalig! Nog meer van dat aub!

  • Joske Vermeulen

    Topverhaal ! Waar staat de like knop hier...? :-)