Koerden: “Compromis met Damascus is pijnlijk, maar het mes stond ons op de keel”

De Koerdische bevolking verwelkomt de Syrische steun tegen Turkije.
EPA De Koerdische bevolking verwelkomt de Syrische steun tegen Turkije.
De Koerdische militie in het noorden van Syrië noemt het akkoord met de regering in Damascus om regeringstroepen in te zetten aan de grens met Turkije een "pijnlijk compromis". "We staan nu met de borst ontbloot tegenover de Turkse messen", schrijft de opperbevelhebber van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in een stuk voor het Amerikaanse magazine ‘Foreign Policy’. De samenwerking met de regering van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoot Rusland is noodgedwongen, aldus Mazloum Abdi.

"De Russen en het Syrische regime hebben voorstellen gedaan die de levens van miljoenen mensen kunnen redden. We vertrouwen hun beloften niet. Om eerlijk te zijn is het moeilijk te weten wie te vertrouwen", aldus Abdi. “We weten dat we pijnlijke compromissen zouden moeten maken met Moskou en Bashar al-Assad als we de weg volgen van samenwerking met hen. Maar als we moeten kiezen tussen compromissen en de genocide van ons volk, dan is die beslissing snel genomen.”

Abdi snapt dat de Amerikanen zich teruggetrokken hebben. De Verenigde Staten zijn volgens hem inderdaad geen "wereldpolitie", maar spelen in Syrië wel een belangrijke rol om een politieke oplossing te vinden. De Koerden zijn ontgoocheld en gefrustreerd door de huidige crisis. "Twee vragen blijven: hoe kunnen we het best ons volk beschermen? En zijn de Verenigde Staten nog onze bondgenoot?”

Eenheden van het Syrische leger zijn intussen de scharnierstad Manbij in het noorden van Syrië binnengetrokken in het kader van een militaire ontplooiing om het Turkse offensief tegen te gaan, melden Syrische staatsmedia. Een plaatselijke leidinggevende heeft aan het Franse persbureau AFP het bericht bevestigd en gezegd dat Syrische troepen zich “langs de frontlinies ontplooien”.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Vanormelingen

  Erdogan gaat dezelfde weg op als saddam en Turkije burgeroorlog binnen de 6 maanden wegblijven niks boeken naar daar

 • Daan Roos

  De genocide op de Armeniërs werd uitgevoerd door Koerdische milities Jos V. De Koerden zijn helemaal niet geliefd hoor.

 • Ali Yaldiz

  geen enkele land in de wereld durft tegen turkije te vechten zijn beste van de wereld kwa leger dat zei karel de gucht ook al op tv.

 • DAVID VAN LAER

  Meesterlijke zet van Poetin de Amerikanen weg uit Syrië het Syrische leger bewapend met Russische wapens en de nodige logistieke en militaire know-how van uit Rusland aangevuld met Iraanse milities en miljoenen Koerden zelfs Erdogan heeft hier de spreekwoordelijke put voor een ander gegraven en trapt er zelf in. Russische invloed in het totale Midden-Oosten gaat nog groter worden. Bedankt Trump

 • David Lievens

  Ik vrees dat het de Syrische Koerden zal vergaan zoals de Polen in WO2. Nog zo’n knap staaltje van verraad door de Britten en Amerikanen.