Koepel van Turkse moskeeën in Nederland eist dat Geert Wilders van Twitter wordt verbannen: “Hij is doorgeslagen”

PVV-leider Geert Wilders noemt de vraag van de moskeeën “waanzin”.
ANP PVV-leider Geert Wilders noemt de vraag van de moskeeën “waanzin”.
De koepel van Turkse moskeeën in Nederland eist dat Twitter het account van politicus Geert Wilders opheft. Zo niet, dan stapt de organisatie naar de rechter. Dat meldt de krant Algemeen Dagblad. “Waanzin”, reageert Wilders.

De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF), die spreekt namens 144 Turkse moskeeën in Nederland, stelt dat veel van Wilders' uitspraken in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van Twitter. Daarom zou het bedrijf zijn account moeten opheffen. Als het dat niet doet, begint de stichting een juridische procedure om Twitter daartoe te dwingen. Dat stelt de advocaat van de koepel, Ejder Köse.

Daarnaast wil de koepel in vier islamitische landen aangifte doen tegen Twitter. Het gaat om Turkije, Marokko, Pakistan en Indonesië. In die landen zijn veel van Wilders' uitspraken strafbaar, stelt Köse. "Twitter biedt Wilders een podium om zijn haatzaaiende propaganda wereldwijd te verspreiden. Daarmee is niet alleen Wilders, maar ook Twitter strafbaar in die landen. De wereld is groter dan Nederland.”

Tweet over Mohammed

Köse wijst onder meer op een tweet van de PVV-leider uit september vorig jaar: “Mohammed is het voorbeeld voor meer dan 1 miljard moslims. Mohammed was een pedofiel, massamoordenaar, terrorist en waanzinnige”, schreef Wilders. Köse: “Wilders is doorgeslagen, kwetst moslims structureel en legitimeert geweld. Hij overschrijdt regelmatig de grens van wat zou moeten mogen.”

De TICF is verwant aan Diyanet, het Turkse directoraat voor godsdienstzaken. Dat deed in maart al aangifte tegen Wilders vanwege een filmpje dat hij onder meer via Twitter verspreidde. Daarin wordt gesteld dat de islam gelijkstaat aan onder meer discriminatie, geweld en terreur. Aan het eind van het filmpje komt de tekst ‘Islam is dodelijk’ in beeld, waarbij bloed van de letters druipt.

Het Openbaar Ministerie besloot Wilders niet te vervolgen. Köse: “Mijn cliënt, de TICF, vond dat onbegrijpelijk. We zijn daarom op zoek gegaan naar andere wegen om Wilders af te stoppen. Als het niet via het strafrecht lukt, dan maar via het civiel recht.”

PVV-leiders Wilders reageert met een citaat van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre op de actie van de Turkse moskeeën: ,,Wanneer in een mensengeest eenmaal de vrijheid is losgebroken, hebben de goden er geen vat meer op.” “Waanzin”, post hij op Twitter.

Een tweet van PVV-leider Geert Wilders, na het horen van de vonnis van de Amsterdamse rechtbank in de 'minder-Marokkanen' zaak.
ANP Een tweet van PVV-leider Geert Wilders, na het horen van de vonnis van de Amsterdamse rechtbank in de 'minder-Marokkanen' zaak.145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert De Meulder

  Gaan ze achtereen ook nog zagen dat we steak eten,pinten drinken en onze vrouw gelijkaardig behandelen met dezelfde rechten als een man?

 • Jean Craeghs

  Vuur blus je niet met nog meer vuur...

 • Leo Peeters

  Bene Devos zegt: 'Als een moslim een tiende zegt van Wilders staat heel Holland op zijn achterpoten!'-- Het is net omgekeerd. Stel dat Wilders maar één tiende zegt van wat Koran zegt over de vrouw, de holebi’s en het aanwenden van geweld, hij zou in de cel belanden, en terecht. Zoek op: Positie en rechten van de vrouw in de islam: een verkenning-- Zoek op: Kanttekeningen en aanmerkingen bij de Koran

 • GERARD DE PELECIJN

  Wilders laat zich niet doen!

 • Anne Callebaut

  Die hebben hier niets te eisen,hun klep toe die achterlijke godsdienst.