Koelwagen met bijna 300 lijken zorgt voor overlast en verontwaardiging in Mexico

AFP
Een koelwagen met intussen bijna 300 lijken in de laadruimte blijft voor overlast zorgen in Mexico. Na klachten door omwonenden over geurhinder en insecten wordt de truck verplaatst van achterbuurt naar achterbuurt. Door de hoge misdaadcijfers in Mexico is er geen plaats meer in de lijkenhuizen.

De regionale aanklager van de stad Guadalajara en de lijkschouwer vonden geen andere oplossing gezien de toevloed van moordslachtoffers, die volgens de wet niet mogen gecremeerd worden. Nadat de media beelden publiceerden van de met nu 273 lijken gevulde koelwagen, werden ze beiden door de lokale autoriteiten de laan uitgestuurd. 

Het lijkenhuis van Guadalajara, de op een na grootste stad van Mexico, is afgeladen vol. In afwachting van de opening van een nieuwe begraafplaats voor 800 personen, werden de lijken in de koelwagen opgeslagen, die geparkeerd staat op een braakliggend terrein in een achterbuurt. Als de omwonenden klagen over de stank en de vele insecten die worden aangetrokken, wordt de truck verplaatst naar een andere armoedige buurt totdat ook daar de omwonenden protesteren. De vrachtwagen werd nu overgebracht naar een terrein van justitie in het centrum van de stad. 

Sinds de regering in 2006 troepen heeft ingezet om de machtige drugskartels te bestrijden, werden in Mexico meer dan 200.000 gewelddadige sterfgevallen geregistreerd, waaronder 28.700 vorig jaar. Een record. Er worden regelmatig massagraven ontdekt met tientallen, soms honderden lichamen. Ook andere deelstaten hebben plaatsgebrek in hun lijkenhuizen.

AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  ... Het lijkenhuis van Guadalajara, HET op een na grootste stad van Mexico, is afgeladen vol. ... Toen ik in de lagere school zat werd de krant als referentie voor correct taalgebruik gebruikt. Nu is dat blijkbaar niet zo'n goed idee meer.

 • didier de coster

  cremeren mag daar niet , staat in de wet

 • VIVIANE bastenie

  En dan vinden ze het gek dat er allerlei ziektes de kop gaan opsteken ,zijn nu alle leiders in de wereld gek,ze vernielen niet alleen hun eigen land maar de gehele wereld.Het zijn de mensen die deze ooit mooie wereld aan het vernietigen zijn.Stop deze waanzin ,en cremeer ze,dat is de enigste juiste en gezondste oplossing.

 • Sobek Wessels

  Enkel Legalisering van Drugs Kan deze waanzin stoppen . Drug kartels verdienen miljarden met deze illegale drug handel ! Als het legaal was viel er Niks meer illegaal aan te verdienen en verdwijnt het geweld en moorden !