Koeien nemen in Rotterdam hun intrek in eerste drijvende boerderij ter wereld

Floating Farm
In de Nederlandse havenstad Rotterdam hebben vandaag 32 koeien hun intrek genomen in de eerste drijvende boerderij ter wereld, zo heeft melkveebedrijf.nl op zijn website meegedeeld.

Er is voor de dieren een stal ingericht met ruime ligboxen, een melk- en mestrobot, een automatische voerband en een comfortabele rubberen vloer. Indien de koeien een wandeling willen maken op het aangrenzende groene weiland dan kan dat ook, zo verluidt.

Aanleiding voor het initiatief is enerzijds de steeds schaarser wordende landbouwgrond en anderzijds de groeiende wereldbevolking. Dit resulteert in een zoektocht naar 'Future Foodsystems': nieuwe manieren om de wereldbevolking in de toekomst te kunnen blijven voeden, zegt melkveebedrijf.nl. Ook klimaataangelegenheden zijn een aanleiding. 

Overstroming

Rotterdam is gelegen in een zeer watergevoelige delta. De stad heeft, zoals zovele steden, te maken met waterafvoer vanuit de rivieren, stijgend zeeniveau en steeds heftiger regenbuien. Hier is op diverse manieren te anticiperen, bijvoorbeeld door drijvend bouwen. Door een boerderij drijvend te bouwen, kan de voedselproductie doorgaan tijdens een overstroming. 

Transparant

De boerderij is transparant ontworpen zodat alle bezoekers kunnen zien wat er gebeurt. De melk wordt verwerkt tot gezonde zuivelproducten, de mest wordt gescheiden en in de toekomst weer hergebruikt als een organische en rijke voedingsstof voor planten, tuintjes en parken in de stad. Verder zijn de melk-, mest- en voerrobot te zien.

Floating Farm werkt zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair, luidt het ook. Zo voorzien drijvende zonnepanelen in de energiebehoefte, wordt regenwater opgevangen op het dak en daarna gezuiverd. Het voer voor de koeien komt grotendeels uit de stad. Het menu bestaat uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit de stad.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wesley Kenis

    Heel mooi maar er is wel 1 ding dat ze over hetvhoofd zirn: minder land is gelijk aan minder eten voor de dieren en minder "loopruimte". Gaan 3 boerderijen hetzelfde stukje grond gebruiken dan zal het snel een troosteloze zandvlakte worden vrees ik. De beter oplissing is om.mensen op het water te zetten en de dieren op het land.