Klopte Romney Santorum in Iowa dankzij typfout?

Mitt Romney.
AP Mitt Romney.
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney werd dinsdag met acht stemmen op Rick Santorum uitgeroepen tot de winnaar van de eerste presidentiële voorverkiezingen in Iowa. Maar misschien won Romney die caucus helemaal niet. Volgens stemmenteller Edward True zou er in één district een typfout gemaakt zijn waardoor Romney twintig stemmen te veel kreeg.

Volgens de officiële resultaten haalde Romney woensdag in de caucus in de Amerikaanse staat Iowa 30.015 stemmen. Santorum kreeg 30.007 kiezers achter zich, en verloor met acht stemmen. Nu worden die resultaten in twijfel getrokken.

2 stemmen, geen 22
De fout zou gemaakt zijn in het piepkleine gehucht Moulton, in het zuiden van Iowa, waar de 28-jarige True meehielp bij het tellen van de stemmen. Romney kreeg daar volgens officiële cijfers 22 van de 79 uitgebrachte stemmen. Maar volgens True kwamen er in de bibliotheek slechts 53 kiezers opdagen en kreeg Romney 2 in plaats van 22 stemmen. Dat zou betekenen dat Santorum in heel Iowa 12 stemmen meer heeft gekregen dan Romney en dat hij dus de winnaar is van de eerste caucus.

De voorzitter van de Iowa Republican Party, Matt Strawn, heeft in een mededeling gezegd dat er ondertussen contact is geweest met de autoriteiten van Appanoose County en dat "de partij geen reden ziet om te geloven dat de officiële resultaten voor de county de uitslag (van de hele voorverkiezing) zullen veranderen."

"Lachwekkende caucussen"
Binnen twee weken worden de resultaten van de 1.774 districten geratificeerd door de partij, waarna de officiële uitslagen bekend worden gemaakt. Strawn benadrukte dat 'er tijdens die twee weken niet op geruchten of beschuldigingen zal worden gereageerd door de partij'.

Als blijkt dat Romney onterecht als winnaar uitgeroepen is, "zal dat ervoor zorgen dat Iowa lachwekkend lijkt in de ogen van de rest van het land, dat de ernst van de caucus toch al in twijfel trekt", aldus een politieke analist op televisiezender KCCI-TV in Des Moines. (adb)

Rick Santorum.
PHOTO_NEWS Rick Santorum.