Klopjacht op Deense ambtenaar die 15 miljoen euro verduisterde

AFP
De Deense politie heeft een internationale klopjacht op poten gezet voor een 64-jarige ambtenaar die de voorbije zestien jaar ongeveer 111 miljoen Deense kronen (ongeveer 14,88 miljoen euro) heeft verduisterd. De vrouw is naar het buitenland gevlucht.

De vrouw uit Kopenhagen, die veertig jaar voor de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn werkte en erg veel vertrouwen genoot, begon in 2002 geld weg te sluizen naar een privérekening. Over een periode van zestien jaar maakte ze zo 274 overschrijvingen, tot ze op 26 september van dit jaar ontslagen werd. 

Faling controlesystemen

Volgens Deense media gaat het om Anna Britta Troelsgaard Nielsen, die aan het hoofd staat van een departement van het agentschap. Vorig jaar kreeg ze van de Deense koningin Margrethe nog een medaille voor haar werk.

Nadat de zaak in september aan het licht kwam, werden twee interne onderzoeken opgestart. Die moeten uitwijzen “hoe de controlesystemen zo zwaar en over zo’n lange termijn konden falen”, deelt minister van sociale zaken Mai Mercado mee. “Ik ben erg geschokt dat er blijkbaar een zwendel is met geld dat naar minderbedeelden moest gaan. Dat is totaal ongehoord”, aldus de minister.

Systematische aanpak

“De verdachte zit momenteel in het buitenland. We hebben nauw contact met onze internationale partners, dus ze zal hopelijk snel gearresteerd en uitgeleverd worden", zegt Morten Niels Jakobsen, openbare aanklager voor zware financiële misdrijven. Ook Interpol is bij de zaak betrokken. Nielsens advocaat bevestigt dat hij contact heeft met zijn cliënt, maar weigert informatie te geven over haar verblijfplaats.

Volgens Jakobsen hebben de onderzoekers al “een vrij volledig plaatje” van de manier waarop de vrouw te werk ging. De vrouw hanteerde “een erg gedisciplineerde en systematische aanpak”, aldus Jakobsen. De politie sluit overigens niet uit dat er mogelijk nog andere mensen betrokken zijn bij de fraude. Het verduisterde bedrag kan dus nog kan stijgen.

Stoeterij

De autoriteiten hebben beslag gelegd op Nielsens bezittingen in Denemarken en Zweden en op een kleine som geld op haar Deense bankrekening. Volgens Deense media bezit haar familie meerdere eigendommen in Zuid-Afrika.

In Denemarken woont Nielsen in een onopvallende woning in een buitenwijk van Kopenhagen. Samen met haar dochter verwierf ze wel faam in de paardenwereld. Nielsen bezit zelf een stoeterij en traint jumpingpaarden. Haar dochter neemt als jockey deel aan wedstrijden.

Projecten stopgezet

Welzijnsorganisaties die fondsen kregen van het agentschap reageren woedend. “We hebben herhaaldelijk projecten moeten stopzetten, omdat ze zonder geld kwamen te zitten”, zegt Sabine Elm Klinker van de nationale organisatie tegen eetstoornissen en zelfverminking. “We hebben afscheid moeten nemen van medewerkers en zijn moeten stoppen met de hulpverlening aan mensen die het nodig hebben. Het is bijzonder erg wanneer je een project moet stopzetten dat een echte impact heeft.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Sobek Wessels, je vergeet dan wel alle ander voorzieningen die je hebt, sociale zekerheid, ziekenenhuis-en verpleegkosten, en alle andere toestanden. Als je begint te telen moet je alles tellen en niet alleen waar je zin in hebt.

 • Sobek Wessels

  De Overheden zijn zelf Dieven ! iemand dit in dit land 45j gewerkt heeft aan een gem loon heeft op die 45j zeker 1,2 miljoen euro aan belastingen op zijn Bruto Loon betaald ! Dan tel je al de rest van Taksen en belastingen niet mee ! En daar krijg je dan zo'n 1200 euro pensioen voor terug , als je dan 85j mag worden heb je 312.000 euro terug gekregen van de Staat ! Wat met de rest van die 800.000 euro ??

 • Ibn Marouf

  De gelegenheid maakt de dief. Een dievegge met koninklijke onderscheiding, wel wel wel … Ik wil diegene zien die hier mentaal toe in staat zijn, de mogelijkheid krijgen en het niet doen! Dat zullen alvast geen politici zijn.

 • Frank Joos

  Waarom zoeken ze die vrouw ? De politiekers doen dat toch ook. En misschien nog meer.

 • erik van campe

  de stallen dienen overal gekuist te worden