Klopjacht naar Canadese seriedoders opgevoerd

AP
De Canadese politie haalt alles uit de kast om twee seriedoders op te sporen: speurhonden, een drone en een gepantserde wagen werden al ingezet. Na tientallen tips menen de Canadese autoriteiten te weten in welke streek de moordenaars zich bevinden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Twee Canadese tieners, Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) werden op 21 juli als vermist opgegeven. Ze waren een paar dagen eerder uit hun woonplaats vertrokken, naar eigen zeggen om beter betaald werk te zoeken. Er werd dan ook gevreesd dat ze slachtoffer zouden zijn geworden van een seriedoder. Maar sinds enkele dagen zij de tieners juist de belangrijkste verdachten (HLN+) in het onderzoek naar de moord op een Canadees uit Vancouver en twee buitenlandse toeristen.

De Canadese politie bracht de media op donderdagmiddag op de hoogte van de ontwikkelingen van de zaak. Volgens woordvoerder Julie Courchaine kwam in 48 uur meer dan 80 tips binnen. De verdachten zouden het laatst gezien zijn in de buurt van het plaatsje Gillam, ongeveer 750 kilometer ten noorden van Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba.

De grijze Toyota 4 die volgens de politie werd gebruikt door de tieners als vluchtauto na de moord de op toeristen.
REUTERS De grijze Toyota 4 die volgens de politie werd gebruikt door de tieners als vluchtauto na de moord de op toeristen.

Afgelopen maandag werd op zo'n 55 kilometer ten noordoosten van Gillam de uitgebrande vluchtauto van de jongens gevonden. Omdat in de streek sindsdien geen meldingen meer zijn binnengekomen van gestolen auto’s, vermoedt de politie dat ze zonder vervoersmiddel zitten en dus nog in de buurt zijn.

Verdachten

De politie houdt de twee tieners verantwoordelijk voor de moord op twee toeristen. De slachtoffers zijn de Australiër Lucas Fowler (24) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (23). Zij maakten een roadtrip van twee weken door Canada, maar werden op 15 juli dood aangetroffen in de berm van een Canadese snelweg. 

Toeristen Lucas Fowler (rechts) en zijn vriendin Chynna Deese werden op 15 juli dood aangetroffen de buurt van het busje waarmee ze door Canada trokken.
EPA Toeristen Lucas Fowler (rechts) en zijn vriendin Chynna Deese werden op 15 juli dood aangetroffen de buurt van het busje waarmee ze door Canada trokken.

Ook worden de tieners verdacht van moord op Leonard Dyck, een man van middelbare leeftijd uit Vancouver. Zijn lichaam werd een paar dagen na de moord op de toeristen gevonden op ruim 500 kilometer ten westen van het eerste misdrijf. Maar omdat de truck waarmee de jongens hun roadtrip waren begonnen op nog geen twee kilometer van het levenloze lichaam werd aangetroffen, worden de verdachten ook aan deze moord gekoppeld. 

Slachtoffer Leonard Dyck.
BC RCMP Slachtoffer Leonard Dyck.

“Extreem gevaarlijk”

De streek rond Gillam staat bekend als een onherbergzaam gebied met dichte wouden die worden geteisterd door talloze muskieten. De vader van een van de verdachten verklaarde in een recent interview dat de jongens de afgelopen jaren intensief trainden op overlevings- en camouflagetechnieken in het bos. En dat ze ook ‘oorlogje’ speelden. 

Het publiek wordt dan ook geadviseerd geen contact met de tieners te zoeken, omdat ze volgens de politie “extreem gevaarlijk” zijn.  De Canadese autoriteiten hebben dan ook een tactisch interventieteam, een crisis- en onderhandelingsteam, speurhonden en een drone ingezet. “We nemen alle noodzakelijke maatregelen om zo zorgvuldig mogelijk te werken. Daarom gebruiken we zoveel hulpmiddelen”, aldus de Canadese politie. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Van den broeck

  Wat een show toch altijd in USA of daar in de buurt .

 • Jos Plessers

  Sommigen kunnen fictie van realiteit niet scheiden.In sommigen zit het erin,een psychopaat te worden,anderen laten zich meeslepen.Indien schuldig,zullen ze daarginds gestraft worden.Daar zijn ze ietwat minder wereldvreemd dan onze magistraten.

 • vincent vankeerberghen

  Gilbert, de kans is groot dat ze nog in leven zijn, gezien de vele tips die binnen komen bij de politie...

 • Gilbert Van Eynde

  Aangezien niemand ze gezien heeft kunnen ze ook gewoon ergens dood in de gracht liggen of niet? Uit geen enkel artikel heb ik al kunnen opmaken of er enig bewijs is dat ze nog leven.