Klokkenluider SwissLeaks vrijgelaten onder voorwaarden in Spanje

AFP
De Frans-Italiaanse klokkenluider Hervé Falciani, die aan de oorsprong lag van SwissLeaks en gisteren werd opgepakt in Madrid, is vandaag vrijgelaten onder voorwaarden. Dat is uit gerechtelijke kringen vernomen. Zwitserland heeft een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd en de Spaanse autoriteiten onderzoeken momenteel zijn mogelijke uitlevering. Het Zwitserse gerecht had Falciani in november 2015 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld wegens bedrijfsspionage.

De Audiencia Nacional, de bijzondere rechtbank die zich onder andere buigt over financiële kwesties, liet hem vrij maar koppelde dat aan voorwaarden. Falciani moest zijn paspoort inleveren, mag Spanje niet verlaten en moet zich wekelijks aanmelden bij de rechtbank.

De 46-jarige informaticus kopieerde de gegevens van klanten van zijn voormalige werkgever, waaruit bleek dat de Zwitserse tak van de Britse bank HSBC zijn klanten jarenlang hielp met belastingontduiking.

De openbaarmaking leidde onder meer tot gerechtelijke procedures in Frankrijk, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië en België.

De Spaanse autoriteiten azen wellicht op een deal om in ruil voor Falciani de Catalaanse separatisten Marta Rovira (ERC) en Anna Gabriel (CUP) uitgeleverd te krijgen, die uit vrees voor een eerlijk proces na beschuldigingen wegens rebellie en opruiing rond het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum naar Zwitserland waren gevlucht.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean bormans

  de klokkenluider moet zwaarder gestraft worden als de kapitalistische gangsters met maffia advocaten DAT IS DE LOGICA TEN TOP

 • Jos verelst

  Een dergelijk individu laten ze wel vrij maar democratisch verkozen politici gooien ze in de gevangenis. Wie deed dat vroeger ook ? Juist : FRANCO !

 • johan vervoort

  Tegen het verduisteren en ontduiken van belastingen kunnen ze niets doen maar diegene die het naar buitenbracht is blijkbaar wel te veroordelen in de rechtbank

 • jos meurrens

  Toch toevallig. Zwitserland wil de catalaanse politica niet aanhouden, en nu komt Spanje af met de oplossing , Falciani ruilen voor de politica, let er op !

 • Mark Wijgers

  Maar ze eisen wel de uitlevering van Puigdemont...