Klokkenluider Oekraïne-affaire wil getuigen voor Republikeinen

Oekraïens president Volodomir Zelenski (links) en Amerikaans president Donald Trump (rechts).
AFP Oekraïens president Volodomir Zelenski (links) en Amerikaans president Donald Trump (rechts).
De klokkenluider die aan de basis stond van de Oekraïne-affaire in de Verenigde Staten is bereid rechtstreeks vragen te beantwoorden van Republikeinen. De advocaat van die anonieme functionaris zegt tegen CBS News dat hij dat aanbod heeft overgebracht aan de hoogste Republikein in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Devin Nunes.

De Republikeinen zijn uitermate kritisch over het onderzoek naar hun partijgenoot president Donald Trump. Advocaat Mark Zaid stelt dat zijn cliënt wil garanderen dat zijn klacht op een politiek onpartijdige manier wordt verwerkt. Hij zou bereid zijn onder ede te reageren op vragen van Republikeinse leden van de inlichtingencommissie. Die moeten dan schriftelijk worden ingediend.

De klokkenluider trok eerder dit jaar aan de bel over een telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Trump zou tijdens dat telefoontje hebben aangestuurd op een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. Die had een topfunctie bij het Oekraïense concern Burisma terwijl zijn vader vicepresident was.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Bonacasa

    Ondertussen blijft Trump maar roepen dat hij de identiteit van de klokkenluider wil weten. Wat, opnieuw, ongrondwettelijk is, aangezien deze beschermd is. Eigenlijk komt het dus neer op obstructie van de wet en intimidatie van een getuige. Weer twee misdrijven extra op zijn conto.

  • Jan Roesems

    Erg moedig van de klokkenluider maar Trump zal dat verhinderen.