Klokkenluider: "Autoriteiten mogen Panama Papers inzien"

AP
De autoriteiten krijgen toegang tot de gelekte documenten die afkomstig zijn van het Panamese advocaten Mossack Fonseca. Daarmee moet het gemakkelijker worden om over te gaan tot de vervolging van de mensen die in de documenten vernoemd worden. Dat meldt de klokkenluider die de 'Panama Papers' liet lekken in een manifest dat de Süddeutsche Zeitung vanavond op haar website zette.

Voorwaarde is wel dat klokkenluiders, zoals hijzelf, immuniteit genieten, zo staat er. Dat moet ook wettelijk zijn vastgelegd. De man ontkent in het document zelf in dienst te zijn of zijn geweest van een overheid. Ook werkt hij niet voor een geheime dienst.

Volgens de bron is het tijd dat de oprichters, werknemers en klanten van Mossack Fonseca verantwoording afleggen voor hun rol in deze "misdaden", waarvan er slechts een aantal aan het licht zijn gekomen. 'John Doe' zegt dat het mogelijk nog tientallen jaren duurt alvorens de volledige omvang van de "smerige daden" van het bedrijf bekend worden.

Nog volgens het manifest zijn over een breed front fouten gemaakt. "Banken, financiële toezichthouders en belastingdiensten hebben gefaald", zo valt te lezen. "Beslissingen zijn genomen waarbij de rijken zijn ontzien. In plaats daarvan zijn de lage en middeninkomens aangepakt."

'Beslissingen zijn genomen waarbij de rijken zijn ontzien. In plaats daarvan zijn de lage en middeninkomens aangepakt'

Klokkenluiders Panama Papers