Klinisch bioloog Herman Goossens: "Begrip voor drastische maatregelen in China”

Herman Goossens.
Eric de Mildt Herman Goossens.
Klinisch bioloog Herman Goossens van de UAntwerpen noemt de maatregelen van de Chinese autoriteiten om het coronavirus in te perken drastisch, maar niet onzinnig. "De eerste dagen van een pandemie zijn enorm belangrijk. Van zodra het vertrokken is, is er nog weinig controle over."

Vandaag besliste het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme dat reisbureaus in het land de verkoop van binnen- en buitenlandse pakketreizen onmiddellijk moeten stoppen. Een maatregel met ingrijpende gevolgen voor de mondiale toerismesector, want Chinese toeristen gaven in 2018 130 miljard dollar (zo'n 118 miljard euro) uit in het buitenland. Ook tal van Chinese toeristische trekpleisters, zoals delen van de Chinese Muur en het Vogelneststadion in Peking, moeten dicht. 

Goossens beaamt dat het om ingrijpende maatregelen gaat. "Maar ik begrijp dat de Chinese overheid het zekere voor het onzekere neemt. Het is duidelijk dat er in China al veel gevallen zijn en ook ik ben ongerust over de verdere verspreiding.”

“Minder agressief dan SARS”
Het virus toont zich volgens de professor minder agressief dan SARS in 2013, maar het blijft wel een noodzaak om de situatie nauwgezet op te volgen. "Het is indrukwekkend hoe snel de Chinezen hebben ingegrepen”, klinkt het.

Er wordt gewerkt aan twee antivirale middelen. Een ervan, een middel dat ongeveer twintig jaar op de markt is voor het behandelen van onder meer HIV-infecties, wordt volop getest in de stad Wuhan. Binnen een week zal duidelijk worden of het effectief is. Het andere middel zit nog in een experimentele fase en zal langer nodig hebben om ontwikkeld te worden.

Ondertussen overlegt Goossens als coördinator van het Europese platform PREPARE met collega's wereldwijd, ook in China. "We houden intensieve discussies over mogelijke behandelingsmethodes en zorgen ervoor dat ziekenhuizen en laboratoria paraat staan.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.